AB dışişleri bakanları, Lübnan'daki kriz üzerine acil toplantı gerçekleştirdi

AB dışişleri bakanları, Lübnan'daki kriz üzerine acil toplantı gerçekleştirdi
Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Lübnan'daki artan gerilimler nedeniyle çevrim içi olağanüstü toplantıda bir araya geldi. Toplantıda, İsrail'in saldırılarının durdurulması ve derhal ateşkes sağlanması gerektiği vurgulandı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Lübnan'daki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla olağanüstü çevrim içi bir toplantı düzenledi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, resmi kararlar almak amacıyla değil, sadece istişare niteliğinde yapıldı. Borrell, toplantının gerekliliğini, Lübnan’ın içinde bulunduğu kritik durum ile gerekçelendirdi.

LÜBNAN'IN YENİ BİR "GAZZE" OLMASI

Borrell, toplantıda yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan’a yönelik saldırılarının arttığını ve bu durumun Lübnan'ın yeni bir "Gazze" olmasına yol açabileceğini ifade etti. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu marjında gerçekleştirilen görüşmelerde de bu konunun ele alındığı belirtildi. Almanya ve Fransa gibi AB'nin etkili ülkeleri, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarını durdurması yönünde mesajlar gönderdi.

DAHA FAZLA ASKERİ MÜDAHALE İHTİMALİ

AB, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı eleştirilerle karşı karşıya kalıyor ve Lübnan konusunda daha net bir tavır alıp almayacağı merak ediliyor. Borrell, ateşkes çağrısını yineleyerek, "Daha fazla askeri müdahale durumu dramatik şekilde kötüleştirecektir ve bundan kaçınılmalıdır" dedi. Borrell, AB’nin Lübnan'daki devlet kurumlarının çökme riski ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekti ve bu durumun bir "hakikat anı" olduğunu vurguladı.

"SİLAHLAR SUSMALI, DİPLOMASİNİN SESİ KONUŞMALI"

Borrell, toplantıda, Lübnan'daki çatışmalar nedeniyle milyonlarca insanın yerinden edildiğine dikkat çekerek, "Artık silahlar susmalı, diplomasinin sesi konuşmalı ve herkes tarafından duyulmalıdır" ifadelerini kullandı. Ayrıca, üye ülkelerin BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplanması için çağrıda bulunduğu belirtildi.

SALDIRILARDA 1217 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ordusu, 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana Hizbullah ile çatışmalar yürütüyor. 23 Eylül itibarıyla Lübnan’ın güney kentleri ve Bekaa ile Baalbek bölgelerine yönelik yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirildi. Lübnan makamları, bu saldırılarda 1217 kişinin hayatını kaybettiğini, bunların 104'ünün çocuk ve 194'ünün kadın olduğunu bildirdi. İsrail bombardımanları, ülkede yüz binlerce insanın yerinden olmasına sebep oldu; başkent Beyrut’a ve kuzeye göç dalgaları devam ediyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.