AB mevzuatına uyum başlıyor: Kamu alımları sertifikaya bağlanacak

AB mevzuatına uyum başlıyor: Kamu alımları sertifikaya bağlanacak
Türkiye, 2025'in ilk çeyreğinde kamu alımları ve ihale mevzuatında Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyum sağlayacak düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Yeni yasa tasarısı, temel olarak yetkinlikleri belirlenmiş ve kamu ihalelerine katılma sertifikasına sahip kuruluşların dahil olduğu bir sistem öngörüyor. Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında bu düzenlemenin takvimi belirlendi.

Avrupa Birliği’nin mevzuatına uyum niteliği taşıyan, ulaştırma, enerji, su, elektronik iletişim sektörlerindeki kamu alımlarını düzenlemeye yönelik kanun tasarısı gündeme taşınıyor.

Tasarıda, kamu alımlarına katılacak kuruluşların yetkinliklerinin önceden belirlendiği ve ilgili sektörlerde kamu ihalelerine katılma sertifikasına sahip olmaları gerekeceği bir sistem öngörülüyor.

Bu sistem, yalnızca belediyeler dışındaki kamu kurumlarını, kamu iktisadi teşebbüslerini (KİT) ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait şirketleri kapsayacak. Ayrıca, düzenleme Kamu İhale Kanunu’ndan bağımsız olarak, büyük bütçelerin ayrıldığı sektörlerde "özel nitelikli ihalelere" imkan tanıyacak.

YENİ İHALE YÖNTEMLERİ GELİYOR

Yeni tasarıyla birlikte Türkiye, 2021 yılında hazırladığı ve AB direktifleriyle uyumlu olan kapsamlı bir çalışmayı güncelleyecek. Bu yeni düzenlemenin, mevcut kanuna ek olarak yeni ihale yöntemlerini de içermesi bekleniyor. "Yenilikçi İşbirliği Usulü" adı verilen bir modelde, piyasada bulunmayan mal ve hizmetlerin geliştirilmesi amacıyla Ar-Ge anlaşmaları yapılabilecek. Ayrıca birden fazla yükleniciyle işbirliği yapılabilecek.

REKABETÇİ MÜZAKERE SİSTEMİ

Özgün hizmet ve mal alımlarını kapsayan "rekabetçi müzakere" modeli de tasarıda yer alacak. Bu sistemde, firmalarla yapılacak görüşmeler sonucu belirli sayıda firma müzakereye davet edilebilecek ve mevcut çözümlerle karşılanamayan ihtiyaçlar bu yolla temin edilebilecek.

DENETİM VE VERİMLİLİK ARTIRILACAK

Ekonomim'de yer alan habere göre, düzenleme, özellikle yüksek bütçeli projelerde denetim ve verimliliği artırmayı amaçlıyor. Sertifika sistemiyle birlikte firmaların hangi işlerde yetkin olduğu önceden belirlenecek, süreç sonunda ise gerekli denetimlerin yapılmasına imkan tanınacak. Bu sayede, kamu ihalelerinde daha şeffaf ve etkin bir süreç işletilmesi hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.