AB ülkeleri, dondurulan Rus varlıkları ile Ukrayna'ya 35 milyar euro kredi sağlayacak
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, G7 taahhüdü kapsamında Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının getirilerini teminat göstererek Ukrayna'ya 35 milyar euro kredi sağlamayı kabul etti.
YENİ MALİ YARDIM PAKETİ
AB Konseyi, üye ülkelerin Ukrayna'ya yönelik 35 milyar avroluk istisnai bir makro finansal yardım kredisi ile birlikte, Ukrayna'nın AB ve G7 ortakları tarafından sağlanan 45 milyar euro kadar kredileri geri ödemesine destek olacak bir mekanizmayı içeren yeni mali yardım paketinde uzlaştığını açıkladı.
ACİL FİNANSMAN İHTİYACI
Açıklamada, sağlanan mali yardımın Ukrayna'nın acil finansman ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğu vurgulandı. Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından elde edilecek gelir akışının, bu kredilerin geri ödemelerinde kullanılacağı belirtildi.
KREDİNİN DETAYLARI
35 milyar euro kredi, toplam 45 milyar euroluk G7 kredisine AB'nin katkısını oluşturuyor. Kredinin yönetim, kontrol sistemleri ve usulsüzlüklerin önlenmesine ilişkin çeşitli hükümler içereceği ifade edildi.
AB BÜTÇESİNDEN SAĞLANACAK GARANTİ
AB'nin Ukrayna'ya vereceği kredinin finansmanı, AB bütçesinden sağlanacak bir garanti ile desteklenecek. Kredinin bu yıl içinde kullanılabilir hale getirilmesi hedefleniyor. Kredinin sağlanabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun (AP) onayının gerektiği hatırlatıldı.
G7 ÜLKELERİNİN TAAHHÜDÜ
G7 ülkelerinin liderleri, haziran ayında Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen karları teminat olarak göstererek Ukrayna'ya 50 milyar dolar kredi sağlamada anlaşmıştı.
VARLIKLARIN 200 MİLYAR DOLARI AB ÜLKELERİNDE
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bu tutarın yaklaşık 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor. Dondurulan varlıklar her yıl milyarlarca dolar faiz geliri sağlıyor ve başta ABD olmak üzere G7 ülkeleri bu geliri Ukrayna'yı desteklemek amacıyla kullanmayı planlıyor.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.