ABD'den Çin'e ithalat uyarısı

ABD'den Çin'e ithalat uyarısı
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin ithalatının ABD'deki yeni endüstrileri yok etmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Yellen, Çin'den gelen enerji türlerine yönelik desteğin devam etmesi halinde, herhangi bir yaptırım uygulanmayacağını da belirtti.

Pekin'e dört günlük ziyaret gerçekleştiren ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin Çin'den yapılan ithalat nedeniyle yeni sektörlerini yok etmesine fırsat tanımayacağını söyledi. Çin'den yapılan ithalatın yaklaşık 2 milyon Amerikan imalat işini bitirdiğini vurgulayan Yellen, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2000'li yılların başındaki imalat krizinin tekrarlanmasına izin vermeyeceğini aktardı.

Yellen Çin'i ithalat konusunda uyarsa da,  elektrikli araçlar, bataryalar, güneş panelleri ve diğer yeşil enerji türlerine yönelik büyük devlet desteğini sürdürmesi halinde yaptırım uygulamayacağı açıklamasında bulundu.

'BU HİKAYEYİ DAHA ÖNCE GÖRDÜK'

Yellen gazetecilere verdiği demeçte "Bu hikayeyi daha önce de gördük" dedi ve sözlerinde uzun bir süre önce ABD dahil olmak üzere bir çok ülkenin çelik sektöründe yaşadığı zorlukları belirterek;
"On yıldan fazla bir süre önce Çin hükümeti, dünya genelinde ve ABD'de endüstrileri yok eden düşük maliyetli Çin çeliğine yol açtı." dedi.
Çin hükümetine ithalat konusunda koyulan tavrı bir kez daha belirten Yellen, ABD Başkanı Biden'ın da aynı fikirde olduğunu savunarak, "Başkan Biden ve benim bunu bir daha kabul etmeyeceğimizi açıkça belirttim." ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞME ABD'NİN ÇIKARLARINA YÖNELİK OLDU

Yellen, Çinli yetkililerle yaptığı görüşmelerin Amerika'nın çıkarlarına yönelik olduğunu ve ABD'nin aşırı endüstriyel kapasite konusundaki endişelerinin Avrupa, Japonya, Meksika, Filipinler ve diğer gelişmekte olan piyasalardaki müttefikleri tarafından paylaşıldığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.