AB'den Lübnan uyarısı: Bölge krizle karşı karşıya

AB'den Lübnan uyarısı: Bölge krizle karşı karşıya
Avrupa Parlamentosunda Orta Doğu ve Lübnan’daki gelişmeler tartışıldı. Josep Borrell, bölgede artan şiddetin Lübnan’ı etkilediğini ve Hizbullah’ın ülkenin istikrarını tehdit ettiğini vurguladı.

Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Parlamentosunda "Orta Doğu’da artan şiddet ve Lübnan’daki son gelişmeler" konulu oturum düzenlendi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuşmasında Gazze’de bir yıl önce başlayan çatışmaların Lübnan’a yayıldığını belirtti. Borrell, “Hava saldırıları inanılmaz derecede şiddetli. Verilere göre Lübnan nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı" dedi.

"İRAN’IN KUKLASI OLAN HİZBULLAH"

Başta ABD ve Fransa olmak üzere uluslararası toplumun ateşkes sağlama girişimlerine rağmen gerginliğin tırmanmaya devam ettiğini vurgulayan Borrell, “Lübnan, çok istikrarsız bir ülke. Çünkü devlet içinde devlet bulunması söz konusu. Bu, İran’ın kuklası olan Hizbullah’tır. Örgütün sivil kanadı da mevcut ve Lübnan hükümetinde ve parlamentoda üyeleri bulunuyor. Askeri bir kanadı da var ve bunu bir terör örgütü olarak kategorize ediyoruz” ifadelerini kullandı.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Gazze'de hayatta kalma savaşı veren bir halkla karşı karşıyayız

"ASKERİ KAPASİTESİ SINIRLI"

Borrell, Lübnan’ın mevcut durumu hakkında şunları söyledi: “Lübnan ordusu, ülkeyi koruyabilecek durumda değil. Askerlerine ödeme yapmakta dahi zorlanan bir ordu, yabancı ülkeler tarafından finanse ediliyor ve askeri kapasitesi sınırlı. Hizbullah’a veya İsrail’den gelen bir saldırıya karşı ülkenin toprak bütünlüğünü koruyabilecek güçte değil”

Borrell, Lübnan’da yaklaşık 10 bin Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) askeri bulunduğunu, ancak bu askerlerin sığınaklarda olduğunu ve bombardıman altında kendilerini korumaktan öteye gidemediğini belirtti.

REFORM VE ATEŞKES GEREKLİLİĞİ

Lübnan’daki krizin çözülmesi için siyasi reform yapılmasının önemine dikkat çeken Borrell, UNIFIL’in yetkilerinin artırılmasını önerdi. “Aksi takdirde bölgede bir şeylerin değişmesini sağlamak ve Lübnan’ın başka bir Gazze haline gelmesini engellemek zor olacak” dedi.

MACRON’UN YARDIM KONFERANSI ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Lübnan için bir yardım konferansı düzenlemek istediğini belirten Borrell, bu konferansın yerinden edilen Lübnanlıların geri dönmesi için bir fırsat oluşturabileceğini söyledi. Ayrıca, Lübnan’ın siyasi yapısının reforme edilmesi ve ateşkesin sağlanması gerektiğini vurguladı.

İSRAİL’İN LÜBNAN İŞGALLERİ VE SONUÇLARI

Borrell, İsrail’in 1978, 1982, 2000 ve 2006 yıllarında Lübnan’ı işgal ettiğini ve bu işgallerin Hizbullah’ın güçlenmesine yol açtığını belirtti. İsrail'in işgallerinin güvenliği artırmak yerine kuzey bölgesinde yeni tehditler oluşturduğunu ifade eden Borrell, “Başka bir askeri müdahalenin farklı bir sonuç getireceğini sanmıyorum” dedi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.