Akdeniz’de düzensiz göçmen teknesi alabora oldu

Akdeniz’de düzensiz göçmen teknesi alabora oldu
Akdeniz’de bir düzensiz göçmen teknesinin alabora olması sonucu 21 kişinin kaybolduğu, 7 kişinin kurtarıldığı bildirildi.

Akdeniz’in İtalyan kara sularında düzensiz göçmenleri taşıyan bir tekne alabora oldu. İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığına göre, 28 düzensiz göçmen bulunan teknenin batması sonucu 21 kişi kayboldu, 7 Suriyeli göçmen kurtarıldı. Kurtarılanların arasında 3 çocuğun bulunduğu belirtilirken, kurtulan göçmenler Lampedusa Adası'na götürüldü. Teknenin, 1 Eylül’de Libya’dan hareket ettiği ifade edildi.

"DENİZ YOLUYLA GELEN DÜZENSİZ GÖÇMEN SAYISI '43 BİN 61' OLDU"

Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) verilerine göre, yılbaşından 3 Eylül’e kadar Orta Akdeniz’de 1047 düzensiz göçmen kayboldu. İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 1 Ocak-4 Eylül döneminde ülkeye deniz yoluyla gelen düzensiz göçmen sayısı 43 bin 61 oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 115 bin 177 olarak kaydedilmişti, bu yıl ise düzensiz göçmen gelişlerinde yüzde 60 civarında bir düşüş yaşandı.

KURTARILAN GÖÇMENLERİN TAHLİYE EDİLMESİ ZORLAŞIYOR

Orta Akdeniz güzergahı, Avrupa’ya yönelik düzensiz göç akınında yoğun hareketliliğin gözlendiği rotalardan biri olarak öne çıkıyor. Genellikle Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan göçmenler, Avrupa devletlerinin görevlileri yerine çoğunlukla Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları tarafından kurtarılıyor. STK’ler, Avrupa Birliği üyesi devletlerin "güvenli liman" sağlamaması nedeniyle bazen kurtarılan göçmenleri tahliye etmekte zorlanıyor.

Ayrıca, teknelerin aşırı kalabalık, susuzluk, havasızlık veya egzoz gazından zehirlenme gibi nedenlerle alabora olması sonucu her yıl çok sayıda düzensiz göçmen hayatını kaybediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.