Almanya'ya soykırım suçlamasıyla açılan dava bugün başladı

Almanya'ya soykırım suçlamasıyla açılan dava bugün başladı
Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua’nın, "Filistin’de soykırımın gerçekleştirilmesine kolaylık sağladığı" gerekçesiyle Almanya aleyhine açtığı davanın duruşması bugün başladı.

Nikaragua bugün Uluslararası Adalet Divanı’nda, İsrail'in Gazze'deki soykırımına destek vermekle suçladığı Almanya aleyhine açtığı davanın duruşmasında sunum gerçekleştiriyor. Nikaragua tarafı, bugün iddialarını sunarken, Almanya tarafı ise 9 Nisan'da savunmasını yapacak.

DAVA NEDEN AÇILDI?

Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi uyarınca, taraf olan ülkerin dava açma ya da var olan davalara müdahil olma hakkı bulunuyor.
İsrail-Hamas savaşının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze’deki Filistin halkı açısından durumun giderek kötüye gittiğini vurgulayan Nikaragua’ya göre, Almanya da İsrail’in işlediği suçlara ortak oluyor.
Nikaragua, Almanya'nın Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve Ek Protokolleri ile "uluslararası insani hukukun ihlal edilemez ilkeleri" kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini savunuyor.

ALMANYA NEYLE SUÇLANIYOR?

Davacı Nikaragua’ya göre, Almanya, İsrail'e siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak "Gazze’deki soykırıma suç ortaklığı" yapıyor.Nikaragua, dava dilekçesinde, Birleşmiş Milletler'e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) finansmanını kesen Almanya’nın, "soykırımın işlenmesini kolaylaştırdığını" belirtiyor.

İsrail, Hamas tarafından 7 Ekim 2023’te düzenlenenen saldırılara çok sayıda UNRWA çalışanının karıştığını öne sürmesinin ardından, Almanya’nın da aralarında olduğu bazı ülkeler BM'ye bağlı Filistinli mültecilere yardım kuruluşuna mali yardımı kesmişti.

Nikaragua’nın dilekçesinde, savaşın başlamasından bu yana "Gazze Şeridi'ndeki nüfusa odaklanarak Filistin halkına yönelik bir soykırım riskinin kabul edildiğine” vurgu yapılıyor.Nikaragua, uluslararası sözleşmeler gereği, Almanya’nın bir soykırımı önlemekle yükümlü olmasına rağmen, bu konuda çok az şey yaptığını savunuyor.

İKİNCİ SOYKIRIM DAVASI OLACAK

Bu dava, Uluslararası Adalet Divanı’nın baktığı, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine açtığı davadan sonra Gazze’deki gelişmelere ilişkin ikinci “soykırım davası” olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.