Ankara'da genetik eğitimi: 10 ülkeden 45 bilim insanı katıldı

Ankara'da genetik eğitimi: 10 ülkeden 45 bilim insanı katıldı
Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle Ankara'da düzenlenen uluslararası eğitim programında 10 ülkeden 45 bilim insanı, genetik alanındaki yeni gelişmeleri ele aldı.

Ankara'da gerçekleştirilen uluslararası katılımlı eğitim programında, Azerbaycan, Pakistan, Irak, Mısır, Ürdün, Filistin, Kuzey Makedonya, İran, Gürcistan ve Umman'dan gelen bilim insanları, genetik bilimi, koruyucu sağlık hizmetleri ve tanı ile tedavi süreçleri hakkında bilgi alışverişinde bulundu. İki gün süren sempozyumda, genetik alanındaki son gelişmeler masaya yatırıldı.

GENETİK BİLİMİNİN ÖNEMİ

Avrupa Tıp Uzmanları Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Ceylaner, genetik biliminin onkoloji, farmakoloji ve bulaşıcı hastalıklar gibi birçok tıp alanında büyük katkılar sağladığını vurguladı. Ceylaner, genetik testlerin hastaların bireyselleştirilmiş tıp anlayışına ulaşmasını sağladığını belirtti. Bu durum, gereksiz tedavilere harcanan maliyetleri azaltırken, aynı zamanda ilaç toksisitesi gibi sağlık risklerini de minimize etmektedir.

ÜLKELER ARASI İŞBİRLİĞİ

Nadir hastalıklarla ilgili çalışmalarda ülkeler arası işbirliğinin önemine dikkat çeken Ceylaner, "Hastalıkların coğrafi dağılımı farklılık gösteriyor. Genetik temelli hastalıkların sıklığı ve nedenleri belirlenirse, ona özgü ilaçların geliştirilmesi mümkün olabilir" dedi. Bu işbirliğinin, ülkelerin yerli ve milli imkanlarla ilaç geliştirme çalışmalarına yön vermesi bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ

Doç. Dr. Gülay Ceylaner, bu eğitim programının Türkiye'nin genetik bilimine katkı sağladığını ve sağlık turizmi potansiyelini artırdığını ifade etti. AR-GE merkezi olarak, kendi laboratuvarlarında genetik testlerin tamamını gerçekleştirdiklerini belirten Ceylaner, hedeflerinin Türkiye'yi sağlık turizminde daha güçlü bir konuma getirmek ve genetik biliminin sunduğu imkanlarla daha fazla hastaya şifa olmak olduğunu kaydetti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.