Araçlarda TTB zorunlu hale geliyor: Takmayan trafiğe çıkamayacak
Gelir İdaresi Başkanlığı, trafikteki araçlardan elde edilen vergi gelirlerini artırmak için yeni bir düzenleme yapıyor. Bu düzenlemeyle, yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tespit edecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi devreye alınacak.
Yeni düzenlemeyle birlikte, yakıt alan araçların plakaları otomatik olarak kaydedilerek vergi toplama süreci daha etkin hale gelecek.
TAŞIT TANIMA BİRİMİ (TTB) NEDİR?
Taşıt Tanıma Birimi (TTB), araçların yakıt depolarına monte edilen elektronik bir etikettir. Bu etiket, akaryakıt istasyonlarında bulunan "Taşıt Tanıma Okuyucu" tarafından okunarak araç plakasını otomatik olarak tanır. Böylece, yakıt alımı sırasında manuel plaka kaydı yapma gerekliliği ortadan kalkar. TTB, akaryakıt satışlarında vergi kayıplarını önlemek ve işlemi otomatikleştirmek amacıyla kullanılan bir sistemdir.
TAŞIT TANIMA BİRİMİ ZORUNLULUĞU NE ZAMAN?
İş yerlerine ait ya da iş yerlerinin kiraladığı araçların 31 Aralık 2024 tarihine kadar tüm ticari araçlara TTB takılması zorunlu hale geliyor.
TAKMAYAN ARAÇLARA CEZA
TTB takmayan araçlar, 1 Ocak 2025'ten itibaren yola çıkamayacak. Bu tarihten sonra TTB takmayan araçlara trafik cezası kesilecek.
Akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek
Araçların yakıt depo girişine takılacak olan ‘Taşıt Tanıma Birimi’ (TTB) (elektronik etiket) cihazında dijital olarak saklanan plaka bilgisi akaryakıt alımı esnasında yakıt pompa tabancasına takılı ‘Taşıt Tanıma Okuyucu' cihaz tarafından otomatik olarak okunarak güvenlikli haberleşme yolu ile Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz'a iletilecek. Böylece, akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek. UTTS ile taşıt plakalarının sisteme elle işlenmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması da engellenecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.