Bakan Ersoy: Geleceğe Miras Projesi ile Türk arkeolojisinin altın çağı başlıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Geleceğe Miras Projesi" ile son 60 yılda Türkiye'de arkeoloji alanında yapılan çalışmalara eş değer bir başarıyı, önümüzdeki dört yıl içinde gerçekleştirmeyi planladıklarını ve dönemin "Türk Arkeolojisinin Altın Çağı" olarak anılmasını amaçladıklarını söyledi.
Bakan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının desteklediği, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin açılışında, kongreye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
KAZI ÇALIŞMALARI VE TARİHİN MİRASI
Göbeklitepe'den Karahantepe'ye, Sayburç'tan Sefertepe'ye kadar Anadolu'nun dört bir yanında kazı çalışması yürütüldüğünü aktaran Ersoy, bu kazıların tarihin mirasını gelecek nesillere aktarma çabasını içerdiğini belirtti. Neolitik dönemin çekirdeğinin Şanlıurfa'da yürütülen kazı alanlarında olduğunu vurgulayan Ersoy, bu kazılarla Neolitik dönemi çok daha iyi anlamayı ve yorumlamayı başardıklarını ifade etti.
DÜNYA NEOLİTİK KONGRESİ'NİN ÖNEMİ
Dünya arkeolojisi açısından kongrenin büyük önem taşıdığını belirten Ersoy, bakanlıklarının himayesinde gerçekleştirilen kongrede, 63 ülke ve 486 uluslararası kurumu temsilen, Neolitik konusunda uzman yaklaşık 1000 kişiden oluşan katılımcıların 45 farklı oturum kapsamında, 687 sözlü sunum ve 62 poster sunumuyla kongreye katkı sağlamalarının planlandığını kaydetti. Kongre ayrıca, farklı kültürel ve sosyo-ekonomik yörüngeleri takip ederek gerçekleşen çeşitli Neolitik oluşumlara ilişkin tartışmaları da bir araya getirecek.
GELECEĞE MİRAS PROJESİ İLE KÜLTÜREL CAZİBE
Bakanlık olarak yürüttükleri "Geleceğe Miras Projesi"ni önemsediklerini vurgulayan Bakan Ersoy, projeyle Türkiye'yi dünya genelinde bir kültürel cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Gelecek dönemde daha başarılı çalışmaların ortaya konacağına inandığını belirten Ersoy, "Geleceğe Miras Projesi ile son 60 yılda Türkiye'de arkeoloji alanında yapılan çalışmalara eşdeğer bir başarıyı, önümüzdeki dört yıl içinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.
Ersoy, "Şu anda, ülkemiz genelinde toplamda 750 arkeolojik kazı ve araştırma yürütülmektedir. Bu çalışmalar, geçmişimizi aydınlatan önemli veriler sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda gelecek nesillere bırakacağımız değerli bir mirasın temellerini de atıyor" ifadelerini kullandı.
Ülke genelinde yürütülen projelere yıl sonuna kadar 6 milyar liralık bütçe ayrıldığını anlatan Ersoy, hedeflere ulaşılması için çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü söyledi.
Dünya çapında Neolitik dönem uzmanları ile arkeolojiye gönül veren katılımcıları bir araya getiren kongrenin sonuçlarından umutlu olduğuna değinen Ersoy, organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği olanlara teşekkür etti.
Programda, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sait Ağan, THY Yönetim Kurulu üyesi Fatmanur Altun ile AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Asuman Cevahir Yazmacı, Taş Tepeler Proje Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul ve kongre bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Eleni Asouti da birer konuşma yaptı. Kongre, dört gün boyunca devam edecek.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.