Bakan Fidan'dan reform çağrısı: BM artan tehditlere karşı liderlik gösteremiyor

Bakan Fidan'dan reform çağrısı: BM artan tehditlere karşı liderlik gösteremiyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler’in küresel sorunlara karşı etkili bir yapı sunamadığını belirterek, kapsamlı reform çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çerçevesinde düzenlenen "Geleceğin Zirvesi"ne hitap etti. Fidan, uluslararası toplum ve BM'nin "tarihi bir sınavdan" geçtiğini, kriz ve ihtilaflara çözüm bulma kabiliyetinin azaldığını vurguladı.

"BM LİDERLİK GÖSTERMİYOR"

Fidan, "BM artan tehditlere karşı liderlik gösteremiyor. Küresel sorunlara karşı ortak çözüm için etkili bir yapı gerekiyor" dedi. Bu yapının daha kapsayıcı ve çok taraflı olması gerektiğini belirten Fidan, BM Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı reforma ihtiyaç olduğunu ifade etti.

"DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR"

Fidan, "Dünya 5'ten büyüktür" diyerek, karar alma mekanizmalarının daha demokratik hale getirilmesi ve kutuplaşmayı engelleyecek araçların geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Uluslararası barış ve güvenliğin, sınırlı sayıda ülkeden oluşan "imtiyazlı bir gruba" bırakılamayacağını vurguladı.

REFORM ÇAĞRISI

Ayrıca, uluslararası finansal mimaride reform yapılması gerektiğinin altını çizen Fidan, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin bu şekilde gerçekleştirilebileceğini söyledi. Türkiye'nin her platformda bu hedeflerin gerçekleşmesi için çaba sarf etmeye devam edeceğini bildirdi.

BM TEKNOLOJİ BANKASI'NA DESTEĞİNİ ARTIRMASI

Fidan, yeni teknolojiler ve yapay zekaya adapte olmak için yeni yollar keşfetmeye devam edildiğini belirterek, kabul edilen "Dijital Sözleşme"yi memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Uluslararası toplumun Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı BM Teknoloji Bankası'na desteğini artırmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

ÇOK TARAFLI SİSTEMİN YENİDEN İNŞASI

Bakan Fidan, "Bugünkü zirvenin başarısı, çok taraflı sistemi yeniden inşa etmek için olan kararlılığımızı teyit edecek" değerlendirmesinde bulunarak, kabul edilen "Geleceğin Paktı"nın da ortak dünya vizyonu için yükümlülükleri şekillendireceğini kaydetti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.