Blinken, kongreye "İsrail Gazze'ye yardımları engellemiyor" raporu verdi

Blinken, kongreye "İsrail Gazze'ye yardımları engellemiyor" raporu verdi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD kurumlarının raporlarına rağmen Kongre’ye sunduğu belgede, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemediğini belirtti.

Amerika Birleşik Devleti (ABD) Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu, "İsrail'in Gazze'ye insani yardımları kasıtlı olarak engellediği" yönünde raporlar sunmasına rağmen, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kongreye sunduğu resmi bildirimde farklı bir görüş belirtti.

"YARDIMLARIN ENGELLENDİĞİNİ DEĞERLENDİRMİYORUZ"

Blinken, 10 Mayıs'ta Kongreye, "İsrail hükümetinin, ABD'nin insani yardımlarının ulaştırılmasını veya teslimini engellediği veya sınırlandırdığı değerlendirmesini yapmıyoruz" ifadesini kullandı.

PROPUBLİCA'NIN RAPORU

ProPublica'nın yaptığı araştırmaya göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, USAID ve Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu, nisan ayında sundukları raporlarda İsrail'in insani yardım çabalarını sistematik olarak engellediğine dair örneklere yer verdi. USAID'in 17 sayfalık raporunda, İsrail'in insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıları, tarım alanlarını tahrip etmesi ve hastanelere yönelik saldırıları detaylı bir şekilde ele alındı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İÇİNDEKİ TARTIŞMALAR

ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu, Blinken’a gönderdiği raporda, "İsrail'in Gazze'ye giden insani yardımları kasıtlı olarak engellediği" sonucuna vardı ve bu bağlamda askeri yardımın durdurulmasını önerdi. Ancak, bakanlık içindeki bazı tartışmalar sonrasında, müsteşar Julieta Valls Noyes'ın geri adım atarak askeri yardımın İsrail'e gönderilmesine onay verdiği kaydedildi.

ABD BÜYÜKELÇİSİNİN ROLÜ

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew'in, Biden yönetimini "İsrail yardımları engellemiyor" diyerek ikna ettiği ve bu süreçte İsrail lehine yoğun çaba gösterdiği vurgulandı. Biden, bazı Demokrat Kongre üyelerinin itirazlarına rağmen, Dışişleri Bakanlığının, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engelleyip engellemediğine dair bir rapor sunmasını sağlamıştı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.