BM: İsrail, BM’nin aşı konvoyunu silah zoruyla durdurdu

BM: İsrail, BM’nin aşı konvoyunu silah zoruyla durdurdu
Birleşmiş Milletler, İsrail'in çocuk felci aşılamasına giden ve 12 BM personeli bulunan konvoyu alıkoyduğunu ve araçları kullanılamaz hale getirdiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in çocuk felci aşılamasına giden ve içinde 12 BM personeli bulunan konvoyu silah zoruyla alıkoyduğunu ve araçlarını kullanılamaz hale getirdiğini açıkladı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, olayın detaylarını verdi.

KONVOYDAKİ BM PERSONELİNE SİLAH DOĞRULTULDU

Dujarric, BM konvoyuna hareket edilmeden önce İsrailli yetkililere bilgi verildiğini ve tam koordinasyon sağlandığını belirtti. Ancak konvoy, Reşit kontrol noktasında durdurularak iki kişinin sorguya çekilmek üzere araçtan indirildiğini söyledi. Gerginliğin hızla arttığını ve İsrail askerlerinin konvoydaki BM personeline silah doğrulttuğunu ekledi.

KONVOY, SİLAH ZORUYLA ALIKONULDU

İsrail askerlerinin konvoyun etrafını sardığını, ateş açtığını ve tanklarla ile buldozerlerle BM araçlarını ileri geri ittiğini ifade etti. Bir buldozerin BM aracına çöp boşalttığını, İsrail askerlerinin ise personeli tehdit ettiğini belirtti. Konvoy, silah zoruyla alıkonulurken BM, İsrail ile üst düzey görüşmeler yaparak gerginliği azaltmaya çalıştı.

KONVOY 7.5 SAAT BEKLETİLDİ

İki personelin sorguya çekildikten sonra bırakıldığını, konvoyun yaklaşık 7,5 saat bekletildiğini ve operasyon tamamlanmadan dönmek zorunda kaldığını söyledi. Araçların kullanılamaz hale geldiğini ekledi. Dujarric, İsrail'in bu olayla çalışanların hayatını büyük tehlikeye attığını vurgulayarak, İsrail'in insani yardım personelini korumak için adım atması gerektiğini ifade etti.

212 BM ÇALIŞANI ÖLDÜRÜLDÜ

BM, olayı İsrail nezdinde protesto ettiğini ve gerekli süreci yerine getirdiğini belirtti. Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdüren İsrail ordusunun, BM ve diğer yardım kuruluşlarını sık sık hedef aldığı da kaydedildi. UNRWA, 29 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarında 212 BM çalışanının öldüğünü bildirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.