CB Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı ile görüştü: Türkiye ile NATO'da müttefikiz

CB Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı ile görüştü: Türkiye ile NATO'da müttefikiz
Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine vurgu yaptı ve Türkiye'nin uluslararası çatışmalardaki rolünün önemine dikkat çekti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, "(Türkiye ile Finlandiya) Her iki ülkenin de karşı karşıya kaldığı coğrafi sınamalar bu benzerliklerden bir tanesi. Şimdi NATO'da da müttefik durumdayız. Her iki ülkenin de çok büyük bir askeri gücü var" dedi. Stubb, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

DÜNYADAKİ ÇATIŞMALARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Cumhurbaşkanı Stubb, Ukrayna, Filistin, Lübnan ve Sudan dahil olmak üzere dünyanın her yerinde çatışmaların olduğu bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştüklerini belirterek, ülkesinin Türkiye'nin bugünün dünyasındaki en önemli ülkelerden biri olduğunu düşündüğünü ifade etti. Türkiye ve Finlandiya ilişkilerinin her zamankinden daha yakın olduğunu aktaran Stubb, "Bu yıl aslında dostluğumuzun 100. yılını kutluyoruz" dedi.


Stubb, ülkesi ve Türkiye'nin birçok benzerliği olduğuna işaret ederek, "Her iki ülkenin de güvenlik tüketicisi olmaktan ziyade güvenlik sağlayıcısı ülkeler olduğunu" belirtti. Ayrıca, iki ülkenin ticari ilişkileri konusunda daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti.

UKRAYNA'NIN EGEMENLİĞİ

Görüşme esnasında Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin önemli olduğu konusunda mutabık kalındığını belirten Stubb, "Biz Ukrayna'nın kendini koruma hakkı olduğunu, Rusya'nın saldırıları karşısında korunma hakkı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Stubb, Orta Doğu'da devam etmekte olan çatışmalar konusunun da ele alındığını belirterek, "İsrail'in kendisini savunma ve koruma hakkı olduğunu kabul ederken, aynı zamanda İsrail'in uluslararası hukuka uyması gerektiğini de düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ROLÜ HER ZAMANKİNDEN ÇOK DAHA ÖNEMLİ"

Cumhurbaşkanı Stubb, Finlandiya'nın "her tür terörizmi kınadığını ve lanetlediğini" vurgulayarak, "Türkiye gerçekten Batı'yla Doğu arasında bir köprü ve çok kutuplu bir dünyada Türkiye'nin rolü, her zamankinden çok daha önemli" dedi.

NATO ÜYELİĞİ SÜRECİ

Ülkesinin NATO üyeliği sürecine ilişkin Stubb, "Zaten her zaman tam NATO üyeliği yolunda ilerliyorduk ama, yeni bir müttefik olarak o zamanki; daha eski müttefiklerin birtakım isteklerini, sorunlarını ve dikkatlerini almak gerekiyordu" ifadelerini kullandı.

"DÜŞMANLAR ARASINDA ARABULUCULUK YAPARSINIZ"

Stubb, Türkiye ile Finlandiya tarafından başlatılan "Barış İçin Arabuluculuk Girişimi" ve "Arabuluculuk Dostları Grubu"na yönelik, arabuluculuk yetkisine sahip olmanın önemine dikkat çekti. "Çünkü düşmanlar arasında arabuluculuk yaparsınız, dostlar arasında değil" diyerek, ateşkesin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.