DEAŞ üyesi 'Kilise saldırganı' yakalandı

DEAŞ üyesi 'Kilise saldırganı' yakalandı
Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne saldırının planlayıcısı ve kullanılan silahı temin eden DEAŞ üyesi Viskhan Soltamatiov, MİT tarafından İstanbul'da yakalandı.

28 Ocak 2024 tarihinde Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne düzenlenen saldırının planlayıcılarından ve saldırıda kullanılan silahı temin eden DEAŞ üyesi Viskhan Soltamatiov, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) istihbarat çalışmaları sonucu İstanbul'da yakalandı. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü, DEAŞ'a karşı ortak bir operasyon gerçekleştirdi.

İstanbul'daki kilise saldırısının planlayıcılarından Soltamatiov, MİT'in  çalışmalarıyla yakalandı

MİT'in yaptığı istihbari çalışmalar sonucunda, Afganistan'daki DEAŞ yapılanması Horasan Vilayeti'ne bağlı olarak Türkiye'ye yönelik faaliyet gösterdiği belirlenen Soltamatiov'un, saldırının planlayıcıları arasında yer aldığı ve saldırıda kullanılan silahı temin ettiği tespit edildi. Teröristin Ebu Zer Es Sisani kod adıyla 2021 yılında örgüte katıldığı öğrenildi.

AVRUPA VE TÜRKİYE BAĞLANTISI

Çeçen uyruklu DEAŞ'lı terörist Soltamatiov'un 2019 yılından 2020 yılının sonuna kadar Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bulunduğu, ardından Türkiye'ye geldiği ve Türkiye'de DEAŞ terör örgütünün önde gelen faaliyet sorumlularından biri ile ilişki kurduğu belirlendi. Ayrıca, Suriye'ye gönderilmek istendiği de tespit edildi.

PLANLAMA VE İŞBİRLİĞİ

Saldırının planlandığı hücre evindeki toplantıya katıldığı ve saldırıyı gerçekleştiren eylemcilerle birlikte planlama, keşif ve hazırlık toplantısı düzenlediği belirlendi. Soltamatiov'un, DEAŞ'ın Horasan Vilayeti ile Orta Asya'dan gelen ve Suriye'de saklanmaya çalışan kişilerle işbirliği yaptığı öğrenildi.

OPERASYONUN SONUÇLARI

MİT'in gerçekleştirdiği operasyon ile Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yönelik saldırının failleri, DEAŞ ISKP unsurları ve misafirhaneler ile ISKP İstanbul sözde sorumlusunun yanı sıra birlikte hareket eden kişiler tespit edilerek Soltamatiov yakalandı. Bu operasyon ile DEAŞ sözde Horasan Vilayeti'nin örgüte adam kazanma, finans ve lojistik faaliyetlerine sekte vurularak Türkiye'ye yönelik planları akamete uğratıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.