"Depremde yıkılan binaların ustaları da sorumlu tutulsun" önerisi

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, inşaat ustalarının da deprem sonrası binalarda meydana gelen hasarlarda cezai sorumluluk taşıması gerektiğini belirtti.

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, inşaatlarda çalışan ustaların da deprem sonrası hasar gören ve yıkılan binalarda cezai yaptırıma tabi tutulması gerektiğini söyledi. Şahin, kentte bir restoranda yapı denetim firmaları ve yapı laboratuvarlarının temsilcileriyle düzenlediği toplantıda, inşaatın tüm aktörlerinin bu süreçte önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Şahin, inşaat projelerinin yalnızca yapı denetim firmaları üzerinden değerlendirilmesinin yetersiz olduğunu belirterek, zemin planlaması ve şantiye şeflerinin de sorumluluklarının artırılması gerektiğini ifade etti. "İnşaatlarda şantiye şefinin mutlaka olması gerekiyor. Şantiye şefi olmadan, tam zamanlı çalışmadan sistemi kurtaramazsınız" dedi.

"HİÇBİR DEPREMDE USTA YARGILANMIYOR"

Depremler sonrası inşaat ustalarının cezai sorumluluğunun olmamasını eleştiren Şahin, "Hiçbir depremde usta yargılanmıyor. Çünkü cezai sorumlulukları yok. Yaptığı iş çok önemli ama bir mevzuatı yok" şeklinde konuştu.

Ayrıca Şahin, yapı denetim sisteminin de kendi içinde hataları olduğunu belirtti ve Türkiye'deki 2 bin 500 yapı denetim firmasının 1999'dan bu yana denetlediği 2 milyar metrekarelik bina alanı için 6 bin 300 ceza kesildiğini söyledi.

Şahin, "Ustaların da ceza alması gerektiğini söylememdeki amaç buydu" diyerek, bu konuda daha kapsamlı bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.