Dışişleri Bakanlığı'ndan 'çifte vatandaşlık' duyurusu

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'çifte vatandaşlık' duyurusu
Dışişleri Bakanlığı 27 Haziran'da Almanya'da yürürlüğe girecek çifte vatandaşlık yasasına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Buna göre ülkedeki Türkler Alman vatandaşlıklarını koruyarak, Türk vatandaşlıklarını yeniden kazanabilecek.

Dışişleri Bakanlığı, Almanya'da 27 Haziran'da yürürlüğe girecek çifte vatandaşlık yasasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Bu yeni düzenlemeye göre, Almanya'da yaşayan Türkler, Alman vatandaşlıklarını koruyarak Türk vatandaşlıklarını yeniden elde edebilecekler.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Almanya'da 27 Haziran'da yürürlüğe girecek kanun değişikliğiyle, Almanya Türk Toplumu üyeleri artık Alman vatandaşlıklarını koruyarak, Türk vatandaşlıklarını yeniden kazanabilecekler. Almanya'daki tüm başkonsolosluklarımız anılan tarihten itibaren başvuruları almaya hazır olacaklar. Almanya'daki Türk toplumunun uzun yıllardır beklediği ve hak ettiği söz konusu yasal düzenleme, Türk-Alman ilişkileri bakımından olumlu, anlamlı ve değerli bir gelişme" denildi. 

YENİ YASA NE GETİRİYOR?

Yeni yasa ile birlikte çifte vatandaşlık imkanı sunulmasıyla, Almanya vatandaşlığına geçiş için gerekli yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi. Bu süre, uyum sağlama kriterlerini karşılayan bireyler için 3 yıla kadar düşürülebilecek.

Öte yandan, 'opsiyon modeli' adı verilen ve gençleri belirli bir yaşa kadar vatandaşlık tercihi yapmaya zorlayan düzenleme tamamen kaldırıldı. Ayrıca, Almanya'da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi şartıyla Almanya vatandaşlığına hak kazanabilecekler.

Almanya vatandaşlığına geçiş için adayların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlamaları gerekmekte. Ancak, 'misafir işçi' jenerasyonu için bazı muafiyetler bulunuyor. Bu grup için, Almanya vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu da kaldırıldı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.