Eğitim-Bir-Sen: "İLKSAN yıllık 2 milyar lira zarar ediyor"

Eğitim-Bir-Sen:
Eğitim-Bir-Sen, İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı'nın (İLKSAN) yıllık ortalama 2 milyar lira zarar ettiğini açıkladı.

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığının (İLKSAN) yıllık zararının ortalama 2 milyar lira olduğunu açıkladı. Sendikadan yapılan açıklamada, İLKSAN'ın mali, hukuki ve yönetsel sorunlarının incelenmesine ilişkin bir raporun hazırlandığı belirtildi.

"5 YILLIK VERİLERDE DE KRONİK ZARAR DEVAM EDİYOR"

Açıklamada, "İLKSAN 2023 yılı mali tabloları, TÜFE artış oranları, üye aidatı artış oranları ve BES fonları getiri oranları üzerinden yapılan mukayese neticesinde kurumun yıllık zararının ortalama 2 milyar lira olduğu anlaşılmıştır. Sandığın son 5 yılına ait verilerde de kronik zarar hali devam etmektedir. İLKSAN yerinde saymamakta, daha kötüsü geri gitmekte ve varlıklarının değeri enflasyon karşısında günden güne erimektedir" ifadelerine yer verildi.

"MAAŞLARIN YÜZDE 2'Sİ AİDAT OLARAK ZORLA TOPLANIYOR"

Sendika, İLKSAN'ın ekonomi ve finans alanında ihtisas sahibi olmayan kişilere emanet edilmesinin ciddi bir sorun olduğunu vurguladı. "İLKSAN, üyelerden her ay maaşlarının yüzde 2'sini aidat olarak zorla toplamakta ancak 2023 yılında 1 milyar lirayı aşan bu devasa kaynağı etkili ve verimli kullanmamaktadır. 2024 yılı mayıs ayı verilerine göre, emekliliği hak eden 223 bin üyeye ödenmesi gereken toplam emekli yardımı 30 milyar lirayı aşmaktadır" denildi.

"İLKSAN VARLIKLARINI SATMAK ZORUNDA KALABİLİR"

Açıklamada ayrıca, İLKSAN'ın gelecekte varlıklarını satmak zorunda kalabileceği öngörüsünde bulunuldu. Özellikle Pendik, Akbük ve Burhaniye gibi değerli arsalara sahip olan İLKSAN'ın, üyelerin sayısındaki artışın ve yeni atanan öğretmenlerin azalması durumunda bu varlıkları elden çıkarmak zorunda kalabileceği ifade edildi.

RAPORLAR KAMUOYUYLA PAYLAŞILMIYOR

İLKSAN Denetleme Kurulu'nun 3 üyesinin oy birliğiyle hazırlayıp imzaladıkları 2023 yılı denetim raporunda, sandık yönetiminin başarılı bulunduğuna işaret edilse de, kamu kurumu statüsündeki İLKSAN'a ait faaliyet raporları ve denetleme raporlarının kamuoyuyla paylaşılmadığına dikkat çekildi.

AKRABA VE SİYASAL KAYIRMACILIK

Son olarak, İLKSAN'da yıllardır akraba ve siyasal kayırmacılık yapıldığına dair iddialara yer verildi. Sandığa ait menkul ve gayrimenkullerin bilanço değerlerinin düşük gösterildiği, yıllık faaliyet raporlarında sunulan bilançolarda kuruma ait varlıkların güncel değerleri yerine alındığı günkü değerleri ile gösterildiği ve bilinçli olarak yeniden değerleme yapılmadığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.