Elon Musk’a 7.5 milyar dolarlık 'bilgi ticareti' davası

Elon Musk’a 7.5 milyar dolarlık 'bilgi ticareti' davası
Tesla CEO'su Elon Musk, 2022 yılında yaptığı 7.5 milyar dolarlık satış nedeniyle dava edildi. Dava dosyasında, Musk'ın bu satışı, şirket içinden bilgi alarak yaptığı iddia edildi.

Tesla CEO'su Elon Musk, 2022 yılında yaptığı 7.5 milyar dolarlık hisse satışı nedeniyle insider trading (içeriden bilgi alarak ticaret yapma) iddiasıyla dava edildi.

Michael Perry isimli bir Tesla hissedarı tarafından açılan davada, Musk'ın bu satışı şirketin üretim ve teslimat rakamlarının beklentilerin altında olacağını bilerek gerçekleştirdiği öne sürüldü.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA İDDİASI

Reuters'da yer alan habere göre, Perry, Musk’ın Tesla’daki pozisyonunu kötüye kullandığını ve şirkete ve hissedarlarına karşı güvene dayalı sorumluluklarını yerine getirmediğini iddia etti.

Dava dilekçesinde, "Musk, görevini kötüye kullanmış ve içeriden aldığı finansal bilgileri kendi çıkarı doğrultusunda kullanarak kazanç sağlamıştır." denildi.

 TESLA HİSSELERİNİN DEĞERİ DÜŞTÜ

Davacı, Musk’ın Kasım 2022’de Tesla’nın dördüncü çeyrek beklentilerini karşılayamayacağını öğrendiğini ve bu bilgiyi kullanarak Ocak ayında açıklanacak rakamlardan önce 7.53 milyar dolarlık hisse satışı gerçekleştirdiğini savundu. Tesla hisseleri, bu rakamların açıklanmasının ardından yüzde 12’den fazla düşerek 108 dolara kadar geriledi.

Perry, mahkemeden Musk'ın bu satıştan elde ettiği karı şirkete geri iade etmesini istedi. Davada ayrıca Tesla'nın yöneticileri de Musk'ın hisseleri satmasına izin vererek güvene dayalı görevlerini ihlal etmekle suçlandı.

Dava dosyasında, "Musk, bu satışları yapmak için önemli olumsuz haberlerin yayınlanmasını beklemiş olsaydı, satışları ona Kasım ve Aralık 2022 satışlarından elde edilen tutarların yüzde 55'inden daha azını kazandıracaktı." ifadesine yer verildi.

MUSK HENÜZ YANIT VERMEDİ

Elon Musk ve Tesla, Reuters'in yorum talebine hemen yanıt vermedi. Davanın sonucu ve Musk'ın bu iddialara nasıl yanıt vereceği merakla bekleniyor. Bu davanın, Musk’ın Tesla hisseleri üzerindeki işlemlerinin yasal ve etik olup olmadığı konusunda önemli bir etken olması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.