Güneş enerjisi kurulu gücünde rekor

Güneş enerjisi kurulu gücünde rekor
Türkiye'nin güneş enerjisi alanındaki atılımı hız kesmeden devam ediyor. Nisan ayında, önceki aya göre yaklaşık 1,3 gigavatlık bir artışla, ülkenin güneş enerjisi kurulu gücü rekor seviyeye ulaştı.

Türkiye, enerji alanında dışa bağımlılığını azaltma ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermeye devam ediyor. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan'a göre, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, bu artışta önemli bir rol oynadı.

Önceki yönetmeliğe göre lisanssız elektrik üretim tesislerinin tüketim tesisleriyle aynı dağıtım lisansı bölgesinde bulunması gerekliliği kaldırıldı. Bu değişiklik, ilgili tesislere üretim fazlasını satma imkanı tanıdı ve tesislerin kurulu gücünün iki katı kadar kurulum yapabilmelerine olanak sağladı.

YEŞİL MUTABAKAT PROGRAMI

Türkiye'nin sanayi sektörünün karbon salımını azaltma hedefi, Avrupa Birliği'nin "Yeşil Mutabakat" programı çerçevesinde de belirlenmiş durumda. Bu kapsamda, ihracat yapan firmaların elektrik ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya yönelmesi bekleniyor.

Hakan Erkan, bu gelişmelerin ilerleyen zamanlarda güneş enerjisi kurulu gücünde yeni rekor artışlara yol açacağını öngörüyor. Yatırımcıların aldığı çağrılar neticesinde, yüksek güçlerde yeni santrallerin devreye gireceğini ve Türkiye'nin her yıl 3,5 gigavat güneş ve 1,5 gigavat rüzgar santrali devreye alma hedefine kolaylıkla ulaşabileceğini belirtiyor.

Bu başarıyla birlikte, Türkiye'nin güneş enerjisi alanındaki liderliği ve yenilenebilir enerjiye geçişteki kararlılığı bir kez daha gözler önüne seriliyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.