Hakan Fidan: Mevcut uluslararası sistem iflas etmiş durumda

Hakan Fidan: Mevcut uluslararası sistem iflas etmiş durumda
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin küresel sistemin işleyişine yönelik öneriler sunmaya devam edeceğini belirterek, mevcut uluslararası sistemin insanlığın ihtiyaçlarına cevap vermediğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Türkiye Yüzyılı'nda Türk Dış Politikası: Vizyon, Hedefler ve Dönüşüm" başlıklı özel oturumda katılımcılara hitap etti. Fidan, konuşmasında mevcut uluslararası sistemin artık insanlığın ihtiyaçlarına yanıt vermediğini ve iflas etmiş bir durumda olduğunu belirtti. Türkiye'nin bu konuda önemli öneriler sunduğunu ve küresel sistemin işleyişine dair katkılarını sürdüreceğini vurguladı.

DÜŞÜNCE KURULUŞLARININ ÖNEMİ

Dış politika üzerine teori ve pratiğin entegrasyonunun kritik olduğuna dikkat çeken Fidan, düşünce kuruluşları ile kamu kurumları arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde kendi özgün modelini oluşturmasının önemine değindi.

TÜRKİYE'NİN KÜRESEL GÜCÜ VE AFRİKA POLİTİKASI

Fidan, Türkiye'nin son 22 yılda ekonomik, savunma ve teknoloji alanlarında kaydettiği önemli başarıların, dış politikadaki yeni vizyonun temelini oluşturduğunu ifade etti. Türkiye'nin küresel gücünün sürekli evrildiğini ve genişlediğini belirterek, Afrika'da yürütülen dış politikanın diğer ülkelerle kıyaslandığında farklı ve özgün bir yaklaşıma sahip olduğunu vurguladı.

"BAKANLIKTA YENİ BİRİMLER KURULDU"

Dışişleri Bakanlığı'nda başlatılan reform sürecine değinen Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle bakanlıkta yeni birimler kurulduğunu ve Türkiye'nin farklı coğrafyalardaki varlığının genişletildiğini ifade etti. Fidan, Türkiye'nin Orta Doğu, Latin Amerika, Afrika ve Asya Pasifik'teki faaliyetlerine dikkat çekti.

TEKNOLOJİNİN DİPLOMASİDEKİ ROLÜ

Teknolojinin dış politikada kullanılmasının önemine vurgu yapan Fidan, Türkiye'nin bu alandaki eksiklerini tamamlamak için yoğun çalışmalar yaptığını belirtti. Coğrafi ve disiplin bazlı yeni bir yapılanmaya gidildiğini ve yeni genel müdürlükler kurulduğunu da sözlerine ekledi.

İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU

Orta Doğu'daki gelişmelere de değinen Fidan, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri harekatının uluslararası çevrelerce bir soykırım olarak tanınma noktasına geldiğini ifade etti. İki devletli çözümün en gerçekçi yol olduğunu belirten Fidan, Batılı ülkelerin İsrail'e karşı gerekli baskıyı kuramadığını ve uluslararası sistemin bu bağlamda iflas etmiş olduğunu vurguladı.

BRICS VE TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKA STRATEJİSİ

Fidan, Türkiye'nin BRICS üyeliği konusunun devam eden bir süreç olduğunu belirterek, BRICS'in de kendi içinde bir kimlik arayışı ve kurumsallaşma sürecinde olduğunu ifade etti. Türkiye'nin dış politikada milli değerlerine dayalı özgün bir strateji geliştirdiğini belirtti.

Konuşmasının sonunda gençleri Dışişleri Bakanlığı'na katılmaya teşvik eden Fidan, bu alanda çalışmanın önemine dikkat çekti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.