Husiler, ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki hava saldırılarını duyurdu

Husiler, ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki hava saldırılarını duyurdu
Husilere bağlı El-Mesira televizyonunun haberine göre, Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere'nin başkent Sana, Zemar, Hudeyde ve El-Beyda kentlerine toplamda 15 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Haberlerde, ABD-İngiliz koalisyonu uçaklarının, Sana'nın Es-Sevra ilçesindeki bakım alanına dört saldırı düzenlediği belirtiliyor. Savaş uçaklarının ayrıca Uluslararası Hudeyde Havalimanı ve Hudeyde'nin El-Kesib bölgesine yedi hava saldırısı gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Bunun yanı sıra, Zemar kentinin güneyine bir ve El-Beyda kentinin doğusundaki Mukeyras ilçesine üç hava saldırısı düzenlendiği kaydedildi.

ABD VE İNGİLTERE AÇIKLAMA YAPMADI

Hava saldırıları sonucunda ölen, yaralanan ya da hasar meydana gelip gelmediğine dair herhangi bir bilgi verilmezken, ABD ve İngiltere’nin konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadığı belirtiliyor.

KIZILDENİZ'DEKİ SON DURUM

Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle, 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koymakta ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemektedir.

"REFAH MUHAFIZI OPERASYONU"

Husilerin bu eylemleri sonrası çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. Bu gelişmeler üzerine ABD, 18 Aralık 2023'te Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında bir çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

İTALYA TAKTİK KOMUTAYI ÜSTLENDİ

ABD güçleri, bu süreçte Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüklerini duyurdu. Avrupa Birliği (AB) ise Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlattı ve İtalya, 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

KÜRESEL TİCARET ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu durum, Kızıldeniz'deki güvenlik sorunlarının uluslararası ticareti etkileme potansiyelini artırmaktadır.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.