IBAN'la ödeme alanlara kötü haber: Kesilecek ceza belli oldu

IBAN'la ödeme alanlara kötü haber: Kesilecek ceza belli oldu
Hazine ve Maliye bakanlığı, IBAN yoluyla ödeme alan esnafa yönelik denetimleri artırdı. Müşterilerinden IBAN yoluyla ödeme alan ve alışveriş karşılığında fiş-fatura kesmeyen esnafa artık para cezası kesilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN yoluyla yapılan ödemeleri sıkı bir şekilde denetleyerek vergi kaybını önlemeye çalışıyor. Ödemeyi banka hesabından alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3 bin 400 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Fatura vermeyen işletmelere ise her bir fatura için 3 bin 400 liradan az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

İŞLETMEYLE İLİŞKİLİ KİŞİLER DE İNCELENİYOR

İşletmelere ve işletmeye yönelik tüm hesaplara IBAN yoluyla gelen transferler denetleniyor. Sadece işletme sahipleri olmamak üzere, yakınlarının ve çalışanların da hesapları inceleniyor.
Bu kapsamda, banka hesap hareketleri, tapu ve araç sicilleri gibi verilerden yola çıkılıyor.

USULSÜZLÜĞÜN YENİ ADI 'IBAN KİRALAMA'

Dolandırıcılar, çeşitli platformlar üzerinden tüketicilere ulaşarak, banka hesabının kiralanması ya da kullandırılması karşılığında "yüksek kazanç" vaadiyle yasa dışı yollardan edindikleri paranın transferini ''kiralık IBAN'' üzerinden gerçekleştiriyor.

Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; ''Hesap sahibi, hesabının başkası tarafından kullanıldığını bankaya bildirmezse, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası riskiyle karşı karşıya kalabilecektir.'' ifadeleri yer almıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.