İngiltere AB'ye geri dönmeyecek: Serbest dolaşım ve gümrük birliği reddedildi

İngiltere AB'ye geri dönmeyecek: Serbest dolaşım ve gümrük birliği reddedildi
Başbakan Keir Starmer, İngiltere'nin AB ile serbest dolaşıma, Gümrük Birliği'ne ve ortak pazara geri dönmeyeceğini açıkladı. İki taraf iş birliğini sürdürecek.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu. Starmer, ülkesinin AB ile serbest dolaşıma, Gümrük Birliği'ne ve ortak pazara dönmeyeceğini net bir şekilde ifade etti.

AB VE İNGİLTERE İLİŞKİLERİ GÜÇLENECEK

Görüşmede, iki tarafın büyüme, refah, iklim değişikliği, enerji güvenliği, düzensiz göç, ortak güvenlik ve istikrar gibi alanlarda birlikte atılacak adımları değerlendirdiğini belirten Starmer, AB-İngiltere ilişkilerinin daha sağlam temellere oturacağını söyledi. Ayrıca, gelecek yıldan itibaren düzenli AB-İngiltere zirveleri yapılması konusunda mutabakata varıldığını da ekledi.

SERBEST DOLAŞIMA GERİ DÖNÜLMEYECEK

Starmer, ülkesinin AB ile serbest dolaşıma, Gümrük Birliği'ne ve ortak pazara geri dönmeyeceğini bir kez daha vurguladı. Ancak İngiltere ve AB'nin, karşılıklı iş birliğinin devam edeceği yapıcı yollar arayacağını belirtti.

G7 LİDERLERİNDEN ORTADOĞU'DA İTİDAL ÇAĞRISI

Starmer, von der Leyen ile birlikte G7 ülkeleri liderlerinin katıldığı bir telekonferansa da katıldığını ifade etti. Görüşmede, İran'ın İsrail'e saldırıları kınandı ve G7 üyeleri, İsrail'in güvenliğine ve savunma hakkına destek verdi. Starmer, "Kimse bölgesel bir savaş istemiyor. Lübnan ve Gazze'de siyasi çözüme alan açmak için ateşkesin önemini vurguladık" şeklinde konuştu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.