İsrail'den İngiltere'nin silah satışı kısıtlamalarına tepki

İsrail'den İngiltere'nin silah satışı kısıtlamalarına tepki
İsrail, İngiltere'nin ülkeye silah satışını askıya alma kararından "hayal kırıklığı" duyduğunu belirtti.

İsrail yönetimi, İngiltere'nin ülkeye bazı silahların satışını askıya alma kararına "hayal kırıklığı" duyduğunu bildirdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Londra yönetiminin İsrail'e sağlanan 350 silah ihracat lisansının yaklaşık 30'unu askıya alma kararının, İsrail’i "hayal kırıklığına uğrattığı" vurgulandı. Bakan Yisrael Katz, İngiltere'nin bu adımının "Hamas'a ve İran'daki destekçilerine çok sorunlu bir mesaj gönderdiğini" savundu.

"KARAR 7 FARKLI CEPHEDE SAVAŞIRKEN GELDİ"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da İngiltere hükümetinin silah ihracat lisanslarına getirdiği kısıtlamalardan "büyük üzüntü" duyduğunu ifade ederek, kararın İsrail’in "7 farklı cephede savaştığı" döneme denk geldiğini öne sürdü.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkesinin İsrail'e bazı silahların satışını askıya alacağını duyurdu. Lammy, bu kararın, silah ihracat lisanslarının "uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesi veya bunun kolaylaştırılması için kullanılabileceğine dair açık risk" bulunduğu tespitinin ardından alındığını belirtti. Kararın, 350 lisansın yaklaşık 30'unu kapsadığını ve "genel bir yasak ya da silah ambargosu" olmadığını ifade etti.

"SİLAH SATIŞI DEVAM EDİYOR"

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve savaş suçları işlediği uyarıları, İngiltere'nin bu ülkeye silah satışını durdurmamasına yönelik tepkilere yol açmıştı. İngiltere'yi, İsrail'in savaş suçlarına ortak olmakla eleştiren insan hakları örgütleri, ülkeden İsrail'e yapılan silah ve askeri teçhizat satışının devam ettiğini vurguladı. İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e silah ve askeri teçhizat satışına onay veren 100'den fazla ihracat lisansı verilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.