İstanbul kıyılarında mikroplastik tehlikesi: 1 litre suda 1350 parçacık bulundu

İstanbul kıyılarında mikroplastik tehlikesi: 1 litre suda 1350 parçacık bulundu
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi akademisyenleri, yaptıkları araştırmayla su kaynaklarında miktarı artan mikroplastik kirliliğini gözler önüne serdi. Araştırma sonucunda, 1 litre yüzey suyunda 150 ve 1 kilogram kuru sedimentte 1350 mikroplastik parçacığı bulundu.

 İstanbul Üniversitesi akademisyenleri, su kaynaklarındaki mikroplastik kirliliğini saptamak amacıyla İstanbul'un kıyısal bölgelerinde bir araştırma gerçekleştirdi.

Yapılan araştırma, su kaynaklarında giderek artan bir tehlike haline gelen mikroplastiklerin boyutunu gösterdi.  Bu plastik parçacıkları, 5 ile 1 arasında değişen boyutlara sahip olmakla beraber,  deniz ve okyanus gibi su kaynaklarında uzun yıllar varlıklarını sürdürebilen plastiklerin parçalanmasıyla ortaya çıkıyor. Mikroplastikler, besin zinciri yoluyla insan vücuduna ulaşabilirler, bu da insan sağlığı için potansiyel bir risk oluşturuyor.

Dr.Ceyhun Akarsu, araştırmaya ilişkin şunları aktardı:

"Bu süreçte yüzey sularından aldığımız örneklerde ortalama 1 litre suda 150 mikroplastik olduğunu söyleyebilirim. Söz konusu sediment yani kum olunca bu değer yaklaşık 9 kat artıyor ve 1 kilogram kuru sediment içerisinde yaklaşık 1350 mikroplastik olduğu sonucunu elde ettik.Verilere bakacak olursak aslında kulağa sayıca çok gelse de Kuzey ve Kuzeybatı Avrupa ülkelerinde de benzer sonuçlar elde ediliyor. Dolayısıyla bu ülkelerin attığı adımları yakından takip etmeli ve onların kabul edip uygulamaya koyduğu yönergeleri biz de en kısa sürede sahiplenmeliyiz."

PLASTİKLER BESİN ZİNCİRİ İÇİNDE YAYILARAK EKOSİSTEMLERE ZARAR VEREBİLİR

Prof. Dr. Nüket Sivri, kulak çubuklarının hem insanlar hem de hayvanlar için olumsuz etkilere sahip olduğunu vurguladı. Kulak çubuklarının çevreye atılması durumunda mikroplastik kirliliğine neden olabileceğini ve bu plastiklerin besin zinciri içinde yayılarak ekosistemlere zarar verebileceğini belirtti.

Sivri, mikroplastik kirliliğinin önlenmesi için tek kullanımlık plastiklerin sınırlanması veya doğru kullanılmasının önemine değindi. Bu tür plastiklerin yerine çevre dostu alternatiflerin kullanılmasının ve vatandaşların bilinçlendirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.