Kerkük'te Türkmenlerden valilik atamasına tepki: Yasal değil

Kerkük'te Türkmenlerden valilik atamasına tepki: Yasal değil
Kerkük'te Türkmenler, yasal olmayan valilik seçimi ve iptal talebine rağmen valiye beş yardımcının atanmasına tepki gösterdi.

Irak’ın Kerkük kentinde, Türkmenler, Kerkük valiliği seçimlerinin yasal olmadığını ve bu nedenle iptali için Irak Yüksek Federal Mahkemesine başvurduklarını belirttiler. Ancak, mahkeme kararını vermeden Kerkük Valisi Rebvar Taha'ya 5 yardımcı atanmasını yanlış bulduklarını ifade ettiler. Irak Türkmen Cephesi (ITC) tarafından yayımlanan açıklamada, bu atamanın yasal sürecin tamamlanmadan yapıldığını ve Kerkük'te olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

10 AĞUSTOS'TA OYLAMA YAPILMIŞTI

Kerkük Vilayet Meclisi, 10 Ağustos'ta Bağdat'ta yapılan toplantıda valilik ve meclis başkanlığı için oylama yapmıştı. Oylamada Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) Rebvar Taha'nın valilik ve Arap üye Muhammed Hafız'ın meclis başkanlığına seçildiği iddia edilmişti. KYB'den yapılan açıklamada Taha'nın valiliğe seçildiği duyurulmuştu.

"TOPLANTI YASAL DEĞİL" İDDİASI

Ancak, Kerkük Meclisi'ndeki Türkmen, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) üyeleri ve 3 Arap üye toplantıya katılmayarak oylamayı boykot etmişti. Irak Türkmen Cephesi, toplantının yasal olmadığını belirterek iptali için başvuruda bulunmuştu.

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Türkmen ve Arapların itirazlarına rağmen Rebvar Taha'ya Kerkük Valisi olarak atanma kararını teslim etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.