Kira artış oranları Mayıs 2024'te ne kadar olacak? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Kira artış oranları Mayıs 2024'te ne kadar olacak? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!
Milyonlarca kiracıyı ve ev sahibini ilgilendiren açıklama geldi. Mayıs ayında kira artışları belli oldu. Peki, kira artışı ne kadar olacak? İşte tüm detaylar...

Kira artışlarında ev sahibi ve kiracılar arasındaki merak edilen soru cevap buuldu. Mayıs ayı için beklenen kira artış oranı payalşıldı. 2024 yılında devam eden yüzde 25'lik kira artışı uygulanacak. Pek, anlaşmazlık olursa ne olacak? İşte anlaşmazlık durumunda yapılacaklar...

ZAM ORANI NETLEŞTİ:

Mayıs 2024'te konut ve işyeri kira artış oranları ile ilgili merak edilenler nihayet belli oldu. Devlet tarafından açıklanan yeni rakamlara göre, Mayıs ayında kira kontratı yenilemek isteyen ev sahiplerinin ne kadar zam yapabileceği netleşti.

0X0 1691041637521

KONUTLARDA KİRA ARTIŞI %25'TE SINIRLANDIRILDI:

2024 yılı boyunca konut kira artışı oranı, daha önce de duyurulduğu gibi, yüzde 25 olarak sabit kalmaya devam edecek. Bu durum, hem ev sahipleri hem de kiracılar için kira maliyetlerinin önceden tahmin edilebilmesini ve daha şeffaf bir kira sistemi oluşmasını sağlıyor.

Kira Artisinda Rekor Kiran Sehirler Istanbul Geride Kaldi 1626522786

İŞYERLERİNDE KİRA ARTIŞ ORANI %59'U AŞIYOR:

Konutlarda kira artışı %25 ile sınırlı olsa da, işyerlerinde durum farklı. Mayıs ayında işyeri kira artış oranı, Nisan ayı enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. TÜİK tarafından 3 Mayıs 2024'te açıklanması beklenen Nisan ayı enflasyon rakamları, işyerlerinde yapılacak kira artış oranını doğrudan etkileyecek.

Önemli Not: Mart ayı enflasyon rakamlarına göre Nisan ayında işyeri kira artış oranı yüzde 57,50 olarak belirlenmişti. Ancak Mayıs ayında bu oranın daha da artacağı ve yüzde 59'u aşması bekleniyor.

Efrgtyuklkomnbvcxcvbn

KİRA SÖZLEŞMELERİ NASIL YENİLENECEK?

Mayıs ayında kira sözleşmesi sona erecek olan kiracılar ve ev sahipleri, yeni kira bedeli için anlaşmaya varmak zorunda. Anlaşmada yüzde 25'in üzerinde bir artış üzerinde mutabık kalmaları halinde, bu oran yeni kira sözleşmesine işlenebilecek.

ANLAŞMAZLIK DURUMUNDA NE YAPILACAK?

Ev sahibi ve kiracı arasında kira artışı konusunda anlaşmazlık yaşanması halinde, uzlaşma mahkemeleri veya arabuluculuk yöntemlerine başvurulabilecek.

6 Xdoq (1)

ÖZETLE:

Mayıs 2024'te konutlarda kira artışı oranı yüzde 25 ile sınırlı.
İşyerlerinde kira artış oranı Nisan ayı enflasyon rakamlarına göre belirlenecek ve yüzde 59'u aşması bekleniyor.
Kira sözleşmeleri, ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmaya göre yenilenecek.
Anlaşmazlık durumunda uzlaşma mahkemeleri veya arabuluculuk yöntemlerine başvurulabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.