Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde isyancı saldırısı: 11 sivil hayatını kaybetti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde isyancı saldırısı: 11 sivil hayatını kaybetti
Kuzey-Kivu eyaletinde Demokratik İttifak Güçleri (ADF) adlı isyancı grubun düzenlediği silahlı saldırıda 11 sivilin yaşamını yitirdiği ve birçok evin ateşe verildiği bildirildi. Olay sonrası bölgede çatışmalar devam ediyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) Kuzey-Kivu eyaletinde, 29 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşen silahlı saldırıda, isyancı grup Demokratik İttifak Güçleri (ADF) tarafından gerçekleştirilen saldırıda 11 sivil hayatını kaybetti. Saldırı, Lubero bölgesine bağlı Bilulu ve Makaburi köylerinde meydana geldi.

ADF ÜYELERİ ARASINDA ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, ADF üyeleri, köylerde silahlı saldırılar düzenleyerek birçok evi ateşe verdi. Saldırı sonrası ölenlerin yanı sıra, birçok kişi yaralandı ve yerel halk büyük bir panik içinde kaçışmaya başladı. Olayın ardından bölgeye güvenlik güçleri sevk edildi. Ancak, güvenlik güçleri ile ADF üyeleri arasında çatışmaların devam ettiği bildirildi.

ADF'NİN TARİHÇESİ

ADF, Uganda ve KDC'de 1990'ların sonlarından itibaren faaliyet gösteren bir isyancı gruptur. Grup, Uganda Ulusal Kurtuluş Ordusu (NALU), Uganda Müslüman Kurtuluş Ordusu ve Tebliğ Cemaati gibi çeşitli hareketlerin eski üyelerinin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştur.

2014 yılından bu yana, ADF'nin saldırılarında binlerce sivilin öldüğü ve yüz binlercesinin yerinden edildiği belirtilmektedir. KDC'deki iç savaş ve güvenlik sorunları, ülkede insani krizin derinleşmesine neden olurken, bölge halkı da sürekli olarak şiddet ve korkuyla yaşamaktadır.

ULUSLARARASI TEPKİLER

Uluslararası toplum, KDC'deki bu tür saldırılara karşı kaygılarını dile getirirken, bölgedeki istikrarsızlık ve çatışmaların sona ermesi için çözüm arayışları devam etmektedir. ADF'nin bu saldırıları, KDC'nin Kuzey-Kivu eyaletindeki güvenlik durumunu daha da kötüleştirirken, halkın yaşamını tehdit etmeye devam ediyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.