Libya Merkez Bankası krizi BM arabuluculuğuyla sona erdi

Libya Merkez Bankası krizi BM arabuluculuğuyla sona erdi
Libya'daki Merkez Bankası krizi, BM arabuluculuğunda çözüme kavuştu. Naci İsa Belkasım, Merkez Bankası başkanlığı görevini resmen devraldı.

Libya'da yaklaşık iki aydır süren Merkez Bankası krizi, Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda sona erdi. Temsilciler Meclisi tarafından bankaya başkan olarak atanan Naci İsa Belkasım, başkent Trablus'taki genel merkezde düzenlenen törenle görevini resmen devraldı.

GÖREVLERİN KANUNA UYGUN OLARAK DEVREDİLMESİ

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Tesisler ve Tesislerin Güvenliği Kurulu tarafından yapılan açıklamada, devir teslimin karşılıklı dostluk ve saygı çerçevesinde gerçekleştiği ve kamu görevlerinin kanuna uygun olarak devredildiği belirtildi. Törende, yeni Merkez Bankası Başkanı Belkasım, yardımcısı Meri Berasi, Başkanlık Konseyi tarafından atanan Abdulfettah Abdulgaffar ve Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şehubi hazır bulundu.

MERKEZ BANKASI KRİZİNİN ARKA PLANI

Krizin başlangıcı, Temsilciler Meclisi'nin 12 Ağustos'ta Ulusal Birlik Hükümeti'ne olan güvenoyunu geri çekmesiyle yaşandı. Başkanlık Konseyi, Temsilciler Meclisi'ne cevabını Merkez Bankası üzerinden vererek 18 Ağustos'ta yeni bir başkan ve yönetim kurulu atadı. Ancak Temsilciler Meclisi bu kararı reddetti.

BM ARABULUCULUK GÖREVİ ÜSTLENDİ

BM Libya Destek Misyonunun girişimiyle Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi temsilcileri, 26 Eylül’de bir araya gelerek Merkez Bankası'nı yönetecek başkan ve yardımcısı konusunda anlaşmaya vardılar. Bu gelişme, Libya’da uzun süredir devam eden siyasi gerginliğin hafifletilmesinde önemli bir adım oldu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.