Macron: Lübnan'da savaş olmamalı, masum can kayıpları skandal

Macron: Lübnan'da savaş olmamalı, masum can kayıpları skandal
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Lübnan'da savaş olmaması gerektiğini belirterek, İsrail ve Hizbullah'a saldırılara son verme çağrısı yaptı. Macron, masum can kayıplarını insani bir skandal olarak nitelendirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Lübnan'da savaş olmaması gerektiğini vurguladı. New York'taki 79. BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarına dikkat çekti.

"LÜBNAN'DA SAVAŞ OLMAMALI, OLAMAZ"

Macron, "Lübnan'da savaş olmamalı, olamaz" diyerek, tarafların İsrail-Lübnan Mavi Hattı üzerindeki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. İsrail'e, Lübnan'daki tırmanışı durdurma çağrısında bulunan Macron, Hizbullah'tan da saldırılarını sonlandırmasını istedi.

"CAN KAYBININ HİÇBİR HAKLI GEREKÇESİ YOKTUR"

Ayrıca, Gazze'ye yönelik saldırıların uzun sürmesini eleştiren Macron, "On binlerce Filistinli can kaybının hiçbir haklı gerekçesi yoktur" dedi. Masum insan kayıplarının bir skandal olduğunu ve bu tür ölümlerin nefret duygularına yol açabileceğini belirtti.

İNSANİ DURUM İÇİN ULUSLARARASI MİSYON

Macron, bölgedeki insani durumun bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini, saldırıların sona ermesi ve ateşkesin sağlanması gerektiğini kaydetti. Ayrıca, bölgeye uluslararası bir misyon gönderilmesi ve iki devletli çözüm sürecinin başlatılması çağrısında bulundu. Bu durumun, BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine alınması gerektiğini belirtti.

KRİZ BİRİKİMİ VE İNSAN ONURU

Macron, BM'nin karşı karşıya olduğu kriz birikimini eleştirerek, dünya genelinde halklar arasında saygı ve güven zeminini yeniden inşa etmenin önemini vurguladı. Macron, "Acı çeken herkese aynı ilgiyi göstermeliyiz" ifadelerini kullanarak, insan onuru ve devletlerin egemenliği konularında hiçbir farklılık kabul edilmemesi gerektiğini belirtti.

SAVAŞLARIN ULUSLARARASI İLİŞKİLERE ETKİSİ

Son olarak, savaşların BM Şartı'nın uygulanabilirliğini sorgulattığını dile getiren Macron, sivillerin korunmasının önemine dikkat çekti. Ukrayna'nın savunması için gerekli ekipmanları sağlamaya devam edeceklerini ifade eden Macron, Rusya-Ukrayna Savaşı bağlamında adil bir barış sağlanmasının herkesin yararına olacağını belirtti. Ayrıca, Fransa'nın Azerbaycan-Ermenistan arasındaki gerilimlerde Ermenistan'ın yanında durduğunu da vurguladı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.