Mahkeme kararını açıkladı: Kanal İstanbul projesinde hukuki engel kalmadı

Mahkeme kararını açıkladı: Kanal İstanbul projesinde hukuki engel kalmadı
İSKİ’nin Kanal İstanbul’un iptali için açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, itirazları reddederek projeye hukuki bir engel olmadığına hükmetti. Uzmanlar ise proje için deprem ve çevre risklerine dikkat çekiyor.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine açılan ‘Kanal İstanbul Projesi’ iptal davası sonuçlandı.

İstanbul 8. İdare Mahkemesi, projeye yönelik itirazları reddetti ve Kanal İstanbul’un yapılması önünde hukuki bir engel bulunmadığına karar verdi.

"SU KAYNAKLARI VE ÇEVRE TEHLİKEDE"

2021 yılında açılan davada İSKİ, projenin özellikle Sazlıdere ve Terkos barajları başta olmak üzere İstanbul’un birçok su kaynağını yok edeceği ve şehrin afet koordinasyonunu zorlaştıracağını savundu. Dilekçede ayrıca, projenin çevresel etkileri ve şehir ekosistemine zararları da vurgulandı.

Son dakika haberler: Kanal İstanbul'un temeli haziran ayında atılacak

"İSKİ DAVADA MUHATAP DEĞİL"

Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, mahkemeye sunduğu savunmada, İSKİ’nin bu davayı açmak için hukuki ehliyeti bulunmadığını ve projenin hukuka uygun olduğunu belirtti.

"SU GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA"

Mahkeme sürecinde atanan bilirkişi heyeti, hazırladığı raporda Kanal İstanbul’un çevre ve su güvenliği açısından oluşturabileceği risklere dikkat çekti. Raporda, afet veya savaş durumlarında altyapı tesislerinin güvenliğinin sağlanmasının hayati önem taşıdığı ifade edildi.

Kanal İstanbul nereye yapılacak? Kanal İstanbul güzerhahı ve geçeceği yerler... - Sözcü

"YETERLİ TEKNİK DEĞERLENDİRME SUNULMADI"

Mahkeme, İSKİ’nin dilekçesinde çevre mühendisliği açısından yeterli teknik değerlendirmenin yer almadığını ve raporun planlama esasları yönünden eksiklikler içerdiğini belirtti. Bu gerekçelerle davanın reddine karar verildi.

UZMANLAR PROJE İÇİN UYARILARDA BULUNDU

Kanal İstanbul’un çevresel etkileri ve deprem riski konusundaki tartışmalar devam ediyor. Uzmanlar, projenin özellikle Sazlıdere Barajı ile Marmara Denizi arasındaki bölgesinin aktif fay hatları, sıvılaşma, heyelan ve tsunami riski taşıdığına dikkat çekiyor. Olası bir depremde projenin bu riskleri artırabileceği belirtiliyor.

Mahkemenin bu kararı sonrası, Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilmesi önünde hukuki bir engel kalmamış oldu. Ancak çevre ve deprem risklerine dair tartışmalar sürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.