Maskelerinizi takın! Yunanistan'dan geliyor: 1 hafta boyunca etkili olacak...

Maskelerinizi takın! Yunanistan'dan geliyor: 1 hafta boyunca etkili olacak...
Yunanistan üzerinden Türkiye'ye gelen çöl tozu, bir hafta boyunca etkisini sürdürecek. Meteoroloji uzmanları, bu durumun sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yunanistan'dan Türkiye'ye alçak basıncın etkisiyle çöl tozu taşınımı başladı. İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, çöl tozlarının atmosferde hızlı bir şekilde taşındığını ve birçok bölgede havanın rengini değiştirdiğini belirtti.

Dr. Güven Özdemir, çöl tozunun geçmişte daha çok İç Anadolu'nun güneyi, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde yoğun olarak görüldüğünü, ancak son dönemde daha kuzeye çıktığını ifade etti. 

İLK BATI KIYILARINDA ETKİLİ OLACAK

Türkiye'ye Kuzey Afrika üzerinden gelen yeni bir çöl tozunun Yunanistan üzerinden Türkiye'ye giriş yaptığını ve bu durumun özellikle batı kıyılarından itibaren etkili olacağını vurguladı. Çöl tozunun ülkemizde haftaya cumartesiden itibaren etkisini kaybedeceği öngörülüyor.

Çöl tozunun tüm yurtta etkili olacağını belirten Özdemir, özellikle pazar günü Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yoğun etkiler görüleceğini, pazartesi günü ise Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri'nde etkili olacağını söyledi. 

PERŞEMBE GÜNÜ TÜM TÜRKİYE'DE HİSSEDİLECEK

Çarşambadan itibaren yeniden etkisini artıracak olan çöl tozunun, perşembe günü Türkiye'nin tamamında hissedileceğini, cuma günü doğuya doğru kaymaya başlayacağını ve haftasonu etkisini yitireceğini belirtti.

Özdemir, çöl tozunun sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyararak, partikül önleyici maske veya ıslak bez kullanmanın faydalı olacağını, özellikle sabah ve akşam saatlerinde hassas grupların dışarı çıkmaması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.