Mehmet Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş süreci başladı

Mehmet Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş süreci başladı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karabük’te gerçekleştirdiği konuşmada enflasyonda belirgin bir düşüş sürecine girildiğini ve önümüzdeki dönemde bu düşüşün devam edeceğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karabük'te düzenlenen "STK ve İş Dünyası Buluşması" programında enflasyon, cari açık ve Türkiye'nin ekonomik hedeflerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, enflasyonun Mayıs ayında yüzde 75 ile zirveye ulaştığını, Ağustos ayında ise yüzde 52'ye düştüğünü söyledi. Önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün kalıcı bir şekilde devam edeceğini vurgulayan Bakan Şimşek, "Enflasyonda kalıcı, belirgin bir düşüş sürecindeyiz" dedi.

CARİ AÇIKTA SÜRDÜRÜLEBİLİR HEDEFLER

Şimşek, Türkiye’nin sürdürülebilir cari açık hedeflerine de değinerek, bu yıl cari açığın milli gelire oranını yüzde 1,7'ye düşürdüklerini açıkladı. Önümüzdeki üç yıl boyunca bu oranı yüzde 1 ile 2 arasında tutmayı hedeflediklerini belirten Şimşek, "Bu düzeyde cari açık sorun yaratmayacak. Bu oranlarla dış borç azalırken rezerv birikimine de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

REZERVLER SWAP HARİÇ 30 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Rezervler hakkında bilgi veren Bakan Şimşek, swap hariç net rezervlerin 30 milyar dolar civarına ulaştığını söyledi. Geçen sene swap hariç net rezervlerin eksi 60,5 milyar dolar olduğunu belirten Şimşek, son 12 ayda 90 milyar dolar artışla bu açığı kapattıklarını ifade etti.

KUR KORUMALI MEVDUAT’TAN ÇIKIŞ HEDEFİ

Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkışın diğer önemli hedeflerinden biri olduğunu vurgulayan Şimşek, eylül başı itibarıyla KKM bakiyesinin 144 milyar dolardan 46 milyar dolara düştüğünü açıkladı. Bu süreçte Türk lirasına güvenin arttığını ifade eden Şimşek, liraya dönüş oranının bir yılda yüzde 32'den yüzde 53'e çıktığını kaydetti.

TÜRKİYE'NİN YATIRIM NOTU VE EKONOMİK HEDEFLERİ

Türkiye’yi tekrar yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmakta kararlı olduklarını söyleyen Bakan Şimşek, "Kredi derecelendirme kuruluşları not artırımlarına devam ediyor. Türkiye'yi yeniden yatırım yapılabilir seviyeye taşımayı hedefliyoruz" dedi. Ayrıca, enflasyonu 2026 yılına kadar tek haneli rakamlara indirmeyi planladıklarını belirtti.

DİJİTAL VE YEŞİL DÖNÜŞÜM VURGUSU

Bakan Şimşek, Türkiye’nin dijital ve yeşil dönüşümde dünya ile rekabet edebilecek konuma geldiğini belirterek, bu iki temel alanın gelecekteki büyüme ve rekabet gücünü artıracağını söyledi. Sanayi üretiminde ve ihracatta yüksek teknolojinin payını artırmak için devletin destek verdiğini belirten Şimşek, "30 milyar dolarlık destekle çip, batarya, robot üretimi gibi yüksek teknoloji alanlarında önemli adımlar atıyoruz" diye konuştu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.