Nahda Hareketi’nden seçim açıklaması: Tunus'ta demokrasi yok

Nahda Hareketi’nden seçim açıklaması: Tunus'ta demokrasi yok
Tunus'taki Nahda Hareketi, 6 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için demokratik ortamın yetersiz olduğunu belirtti.

Tunus'ta Nahda Hareketi’nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Kays Said’in rakip adayları hakkında cezai kovuşturma başlatmasının ve seçim kampanyası sırasında bazı adaylar aleyhine alınan kararların seçim sürecini etkilediği vurgulandı. Bu durumun, halkın iradesinin sergilenmesine engel olduğuna dikkat çekildi.

ŞEFFAFLIK VE HUKUKİ İHLALLER

Açıklamada, seçimlerin Tunus halkının egemenliğini kullanması için bir fırsat olması gerektiği, ancak seçim sürecinin şeffaflığını kaybettiği ve ciddi hukuki ile siyasi ihlallerin yaşandığı ifade edildi. Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim sürecinin şeffaflığını sağlamada yetersiz kaldığı ve adayların çoğunu dışlama çabasında olduğu belirtildi.

ADAYLIK İTİRAZLARI VE HUKUKİ SÜREÇ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kabul edilmeyen üç kişi, Tunus İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunmuştu. Yüksek Seçim Kurulu, 10 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, sadece üç adayın kabul edildiğini duyurmuştu. Adaylıkları reddedilen isimler, mahkeme kararına rağmen seçimlere katılamadıkları için itiraz sürecine girdi. Ancak Yüksek Seçim Kurulu, bu itirazları göz ardı ederek seçimde yalnızca üç adayın yarışacağını açıkladı.

ZAMAL’IN ADAYLIĞI SONRASI HAPİS CEZASI

Adaylığı kabul edilen Ayaşi Zamal hakkında, 1 Ekim'de 12 yıl hapis cezası verildi. Ancak, bu ceza henüz kesinleşmediği için Zamal'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı devam ediyor. Mahkeme kararına itiraz sürecinin sonucunun ne olacağı ise merakla bekleniyor.

4o mini

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.