NATO: "Avrupa ve Asya'nın güvenliği ayrılamaz"

NATO:
NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, Avrupa ve Asya'nın güvenliğinin birbirinden ayrılamaz olduğunu ifade etti.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen "Seul Savunma Diyaloğu 2024" konferansında konuşan NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, günümüz dünyasının en tehlikeli dönemlerinden birini yaşadığını ifade etti. İkinci Dünya Savaşı sonrası en fazla çatışmanın yaşandığı bir dönemle karşı karşıya olduklarını belirten Bauer, Avrupa ve Asya'nın güvenliğinin birbirinden ayrılamaz olduğunu vurguladı.

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ VE KÜRESEL ETKİLERİ

Bauer, Rusya-Ukrayna krizinin küresel etkilerini değerlendirirken, gıda, enerji ve göçün "silah olarak kullanıldığını" ve dünya genelindeki otokratik liderlerin bu süreçte rol oynadığını söyledi. Krizin, uluslararası güvenlik ve istikrar üzerinde büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Bauer, bu durumun Avrupa ve Asya'daki güvenliği de doğrudan etkilediğini ifade etti.

"KUZEY KORE VE ÇİN BİRER TEHDİT"

NATO'nun, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki askeri işbirliğinin Kore Yarımadası'ndaki barışı tehdit ettiğini ifade eden Bauer, Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerinin uluslararası güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, Çin'in Güney Çin Denizi'nde Filipinler'e ait gemilere kasıtlı olarak çarptığı görüntülerin kendisini endişelendirdiğini belirterek, Çin'in uluslararası denizcilik yasalarına saygı göstermediğini vurguladı.

CAYDIRICILIK VE NATO'NUN ROLÜ

Artan çatışma seviyelerine karşı en iyi cevabın, uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi olduğunu belirten Bauer, caydırıcılığı "2 metrelik fedai" benzetmesiyle açıkladı. Güvenlik açıklarını kapatmak için inandırıcı ve kararlı bir askeri ve siyasi iradeye sahip olunması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, NATO'nun Hint-Pasifik'teki partnerleriyle kapsamlı işbirlikleri kurduğunu ve güvenlik meselelerinde yerel kavramının geçerli olmadığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.