O ülkede Türkçe resim diller arasına girdi! Bir ilk yaşandı

O ülkede Türkçe resim diller arasına girdi! Bir ilk yaşandı
Kosova Parlamentosu, bir tarihi karara imza atarak Türkçeyi ülkenin resmi dilleri arasına ekledi. Meclis’te büyük çoğunlukla kabul edildi

Kosova’nın çok etnikli ve çok kültürlü yapısını bir kez daha ön plana çıkaran bu kararla, yüzyıllardır Kosova’da konuşulan Türkçe artık resmi bir dil olarak tanınmış oldu. Bu, Türkçenin uluslararası alanda elde ettiği önemli bir başarı olarak kayıtlara geçti.

Bu kararın alınmasından önce Türkçe, Kosova’nın bazı belediyelerinde zaten “resmi dil” veya “resmi kullanımda dil” statüsüne sahipti. Özellikle Prizren ve Mamuşa belediyelerinde resmi dil olarak kabul edilen Türkçe, Priştine, Gilan, Vıçıtırın ve Güney Mitroviça belediyelerinde de resmi kullanımda dil olarak yer alıyordu.

Ancak bu yeni kararla birlikte, Türkçe’nin Kosova genelinde resmi dil statüsü kazanması, dilin kullanım alanının genişlemesine olanak tanıyacak. Bu durum, Kosova’da yaşayan Türk toplumu için büyük bir kazanım olarak değerlendiriliyor.

2011 nüfus sayımı verilerine göre, Kosova’da 18 bin 738 Türk yaşamakta ve yaklaşık 50 bin kişi Türkçeyi ikinci dil olarak konuşabilmektedir. Bu kararın, Kosova’da Türkçe konuşan topluluklar arasında büyük bir memnuniyet yarattığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.