Paşinyan, Azerbaycan ile barış anlaşması için teklifte bulundu

Paşinyan, Azerbaycan ile barış anlaşması için teklifte bulundu
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile 17 maddeden oluşan barış anlaşmasının 13 maddesi üzerinde mutabakat sağlandığını belirterek, anlaşmayı imzalamayı teklif etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile yapılması planlanan barış anlaşmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Paşinyan, Yerevan'da düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ile 17 maddeden oluşan barış anlaşmasının 13 maddesi üzerinde mutabakata varıldığını ve bu maddelerle barış anlaşması imzalamayı teklif ettiklerini belirtti.

İKİLİ FORMATTA İLERLEME TERCİH EDİLİYOR 

Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e sınırda ikili görüşme yapmayı teklif ettiğini ve mevcut aşamada üç taraflı görüşmeleri dışlamadıklarını ancak ikili formatta ilerlemeyi tercih ettiklerini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barış anlaşmasına katkıda bulunma yönündeki açıklamalarının ardından, arabuluculuk tekliflerine açık olduklarını da ekledi.

"DİĞER ÜÇ MADDEDE DE ÖNEMLİ MUTABAKAT SAĞLANDI"

Ermenistan'ın barış anlaşmasının son taslağında 17 madde bulunduğunu, bu maddelerden 13’ü üzerinde tamamen mutabık kalındığını belirten Paşinyan, diğer 3 maddede de önemli ölçüde mutabakat sağlandığını vurguladı. Paşinyan, anlaşmanın bu maddelerle imzalanmasını ve geri kalan konuların daha sonraki görüşmelere bırakılmasını önerdiklerini söyledi.

Paşinyan, ülkesinin 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na (COP29) katılımı hakkında henüz bir karar vermediğini belirtti ve bu kararın ortam ve durum değerlendirilerek verileceğini ifade etti.

"KGAÖ'DEN ÇIKIŞ İÇİN BELİRLİ BİR ZAMAN DİLİMİ YOK"

Ermenistan Başbakanı, KGAÖ üyeliklerini her düzeyde dondurduklarını ve bu aşamada bu kararın yeterli olduğunu söyledi. Rusya'nın Ermenistan'daki 102'nci Askeri Üssü ile ilgili olarak ise herhangi bir sorunun olmadığını ve KGAÖ'den çıkış için belirli bir zaman dilimi olmadığını ekledi.

Paşinyan, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki Rus varlığına ihtiyaç duyulmadığını belirtirken, Ermenistan Sınır Muhafızlarının Zvartnots Uluslararası Havalimanı'ndaki görevini sürdürdüğünü ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.