Schengen krizi büyüyor: Türkiye'den AB'ye çözüm önerileri masada

Schengen krizi büyüyor: Türkiye'den AB'ye çözüm önerileri masada
Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alırken yaşadığı zorluklar artarak devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı, ret oranlarının yükselmesi ve bekleme sürelerinin uzaması üzerine, Avrupa Birliği’ne çeşitli çözüm önerileri sundu. Türkiye'nin sunduğu öneriler arasında, bazı meslek gruplarına öncelik tanınması da dikkat çekiyor.

Schengen vizesi alma sürecinde karşılaşılan zorluklar, Türk vatandaşları için giderek daha büyük bir engel haline geliyor. Dışişleri Bakanlığı, bu krizin çözülmesi için Avrupa Birliği ile doğrudan temas kurarak çözüm önerilerini gündeme getirdi.

Türkiye’nin sunduğu öneriler arasında Batı ülkelerine geçerli vizesi olan Türk vatandaşlarının AB'ye seyahatlerinde Schengen vizesi zorunluluğunun kaldırılması da bulunuyor. Bu düzenleme, ABD veya Birleşik Krallık vizesine sahip olan kişilerin AB ülkelerine kolayca seyahat etmelerini sağlayabilir.

BELGELERİN AZALTILMASI TALEP EDİLDİ

Dışişleri Bakanlığı, Schengen başvurularında istenen belgelerin de azaltılmasını talep etti. Gazete Oksijen’in haberine göre, Türkiye, pandemi sonrası artan başvurular ve konsolosluklardaki iş yükü nedeniyle yaşanan gecikmelere dikkat çekerek, başvuru değerlendirilirken diğer Schengen ülkelerinden yardım almasını önerdi. Ayrıca, yıl sonuna kadar vize departmanlarına personel takviyesi yapılmasının da gündemde olduğu belirtildi.

BAZI MESLEK GRUPLARINA ÖNCELİK

Ankara, özellikle öğrenciler, akademisyenler, iş insanları, TIR şoförleri ve tıbbi sebeplerle başvuru yapanların Schengen vizesi işlemlerinde öncelik tanınmasını talep etti. Vize süreçlerinin uzaması nedeniyle mağdur olan bu gruplar, Dışişleri Bakanlığı’na yaşadıkları sorunları sıkça iletmişti.

AB’nin Türkiye’nin sunduğu bu çözüm önerilerine nasıl yanıt vereceği merakla bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.