Şi Cinping: Mali'nin kaderini bağımsız belirleme hakkını destekliyoruz

Şi Cinping: Mali'nin kaderini bağımsız belirleme hakkını destekliyoruz
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Mali'nin kendi kaderini bağımsız olarak belirleme hakkını desteklediklerini ve geçiş hükümetiyle ekonomik işbirliğini sürdürmeye hazır olduklarını açıkladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Mali'nin kendi kaderini bağımsız olarak belirleme hakkını desteklediklerini ve Mali'deki geçiş hükümetiyle ekonomik işbirliğini sürdürmeye hazır olduklarını bildirdi. Pekin'de bu hafta düzenlenecek Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) için ülkesini ziyaret eden Mali'nin geçiş hükümetinin lideri Assimi Goita ile yapılan görüşmede, Şi, Afrika halklarının kendi geleceklerini bağımsız olarak belirleme hakkını desteklediklerini ve Mali ile diğer Afrika ülkelerinin modernleşme yolunda ilerlemesine katkı sağlamak için birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

ŞİRKETLER İÇİN SİYASİ KOLAYLIK VE GÜVENLİK GARANTİ BEKLENTİSİ

Çin'in, Mali'nin ekonomik kalkınmasına ve halkının geçiminin iyileştirilmesine katkıda bulunmak istediğini belirten Şi, Mali ile tarım, enerji, maden geliştirme ve altyapı inşaatı alanlarında işbirliğini derinleştirmeyi arzuladıklarını dile getirdi. Ayrıca, Çin şirketleri için güvenlik garantisi ve siyasi kolaylık beklediklerini kaydetti.

"STRATEJİK ORTAKLIK"

Mali'nin geçiş hükümetinin lideri Assimi Goita, Çin'in bölgesel ve küresel barışa katkısını ve diğer ülkelerin iç işlerine karışmama tavrını takdir ettiklerini belirterek, daha yakın çok taraflı koordinasyon kurma arzusunu ifade etti. Görüşmenin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin "stratejik ortaklık" seviyesine yükseltildiği duyuruldu.

ESVATİNİ FORUMDA YER ALMIYOR

Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nun (FOCAC) 9'uncusu 4-6 Eylül tarihlerinde Pekin'de düzenlenecek. Zirveye Çin ile Afrika Birliği (AfB) üyesi 53 ülke ve Afrika Komisyonu katılacak, ancak AfB üyesi Esvatini, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan ile diplomatik ilişkisi olduğu için forumda yer almayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.