Şi Cinping'den Afrika liderlerine "Küresel Güney" çağrısı

Şi Cinping'den Afrika liderlerine
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Afrika liderlerine Küresel Güney’in uluslararası eşitlik ve adaleti savunmak için birlikte hareket etme çağrısında bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin'de düzenlenen Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) öncesinde Afrika ülkelerinin liderleriyle bir araya geldi. Görüşmelerde, Şi, dünya genelinde yaşanan büyük dönüşümlerin ve karmaşık uluslararası durumların, "Küresel Güney" ülkeleri olarak bilinen gelişmekte olan ülkelerin uluslararası adalet ve eşitliği savunmasını daha da önemli hale getirdiğini belirtti.

İKİ ÜLKE, İLİŞKİLERİNİ YÜKSELTME KARARI ALDI

Şi, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile yaptığı görüşmede, FOCAC'ın Afrika ile işbirliğine öncülük eden önemli bir platform olduğunu ifade etti. İki ülke, ilişkilerini "Çok Yönlü Stratejik İşbirliği Ortaklığı"na yükseltme kararı aldı.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto ile yapılan görüşmede, Şi, iki ülkenin "karşılıklı güvene dayalı ortaklık", "karşılıklı faydaya dayalı kazan-kazan işbirliği" ve "uluslararası eşitlik ve adaleti savunan stratejik ortaklık" alanlarında işbirliklerini geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.

"STRATEJİK ORTAKLIK"

Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Azali Assoumani ile yapılan görüşmede, Çin'in Komorlar'a yardım teklifinde bulunarak, bu ülkenin yoksullukla mücadelesinde destek olmaya devam edeceğini belirtti. Çin ve Komorlar, ilişkilerini "stratejik ortaklık" seviyesine çıkardılar.

Seyşeller Cumhurbaşkanı Wavel Ramkalawan ile yapılan görüşmede, Şi, Seyşeller'i Çin-Hint Okyanusu Kalkınma İşbirliği Bölge Forumu'na katılmaya davet ederek mavi ekonomiyi teşvik etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Eritre Cumhurbaşkanı Isaias Afwerki ile görüşmede, Şi, Çin'in Eritre ile enerji, altyapı ve tarım alanlarında işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu belirtti. Eritre'nin sanayileşmesine ve tarımda modernleşmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini dile getirdi.

"GÜNEY-GÜNEY İŞBİRLİĞİNİN BAYRAĞI"

Gine Cumhurbaşkanı Mamady Doumbouya ile yapılan görüşmede, Şi, FOCAC'ın "Güney-Güney işbirliğinin bayrağı" olduğunu ve pratik işbirliğini geliştirmekte etkili bir araç olduğunu vurguladı.

Çad Cumhurbaşkanı Muhammed İdris Debi İtno ile görüşmede, Çin, Çad'ın ulusal egemenliğini ve güvenliğini koruma konusundaki desteğini yineledi ve iki ülkenin ilişkilerini "stratejik ortaklık" seviyesine taşıdığını duyurdu.

Malavi Cumhurbaşkanı Lazarus McCarthy Chakwera ile yapılan görüşmede, Şi, Çin'in Malavi'nin kalkınmasını desteklemeye ve Çin modernleşmesinin sunduğu fırsatları paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.

AFRİKANIN ULUSLARARASI GÜÇ DENGELERİNDEKİ ÖNEMİ

Son olarak, Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed ile yapılan görüşmede, Şi, Afrika'nın uluslararası güç dengelerindeki önemine dikkat çekti ve Çin ile Afrika'nın eşit ve düzen içinde çok kutuplu bir dünya düzenini savunmaları gerektiğini belirtti.

FOCAC'ın 9'uncusu, 4-6 Eylül tarihlerinde Pekin'de düzenlenecek ve Çin ile Afrika Birliği üyesi 53 ülkeyi ve Afrika Komisyonunu bir araya getirecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.