Şuayıp Birinci: Hekim sayısı ve yatak kapasitesi artıyor
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, Türkiye'nin son on yılda sağlık alanında önemli gelişmeler kaydettiğini belirtti. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Sağlık İş Konseyi ve Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu ortaklığında düzenlenen "Türkiye-Birleşik Krallık Sağlıklı Yaş Alma Zirvesi"nin kapanışında konuşan Birinci, Türkiye'nin sağlık altyapısının güçlendiğini vurguladı.
TÜRKİYE'NİN YATAK KAPASİTESİNDEKİ ARTIŞ
Birinci, Türkiye'nin başlangıçta 107 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu, bu yatakların yalnızca 7-8 bininin insani standartlara uygun olduğunu ifade etti. Yapılan yatırımlarla bu rakama 120 bin yeni yatak eklenerek toplam kapasitenin artırıldığını kaydeden Birinci, yatak başına düşen alanın 70-80 metrekarelerden yaklaşık üç katına çıkarıldığını belirtti. Ayrıca, hekim sayısının iki katına ve yardımcı sağlık personeli sayısının ise yaklaşık üç katına yakın bir artış gösterdiğini söyledi.
İNSAN KAYNAĞI PLANLAMASINA ÖNEM
Birinci, Avrupa'nın 2030'da yaklaşık 500 bin yaşlı bakım ve rehabilitasyon yatağına ihtiyaç duyacağına dikkat çekti. Avrupa'nın bu ihtiyacı karşılayabilmesinin zor olduğunu belirten Birinci, Türkiye'nin 100 bin kişiye düşen hekim sayısının son 10 yılda yüzde 38 oranında arttığını, Avrupa'da ise bu artışın sadece yüzde 15 olduğunu ifade etti. Bu durumun Türkiye'nin insan kaynağı planlamasına verdiği önemi gösterdiğini dile getirdi.
GENÇ SAĞLIK PERSONELİ AVANTAJI
Birinci, Türkiye'nin sağlık personelinin demografik dağılımının hastalık yükünü göz önünde bulundurarak geleceğe yönelik planlamalar yaptığını belirtti. OECD ülkelerinde hekimlerin yüzde 33'ünün 55 yaş üstü olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın sadece yüzde 15 olduğunu vurguladı. Bu durumun Türkiye'yi genç sağlık personeli ile avantajlı bir konuma getirdiğini kaydetti.
SAĞLIK VE EGZERSİZ VURGUSU
Dünyada en yaşlı nüfusun Japonya'da bulunduğunu ve bu ülkenin nüfusunun yüzde 29'unun yaşlı olduğunu belirten Birinci, Türkiye'nin şu anda genç bir nüfusa sahip olduğunu ancak gelecekte benzer bir yaşlanma trendiyle karşılaşabileceğini ifade etti. Sağlık için en önemli aktivitenin egzersiz olduğunu vurgulayan Birinci, sağlığın toplumun her alanında merkezi bir rol oynadığını, ekonominin ve eğitimin sağlıksız düşünülemeyeceğini belirtti.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.