Süleyman Demirel'in vefatının üzerinden 9 yıl geçti

Süleyman Demirel'in vefatının üzerinden 9 yıl geçti
Türk siyasi tarihinin ''fötr şapkalı babası'' olarak hafızalara kazınan 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının üzerinden 9 yıl geçti. İşte Demirel'in siyasi hayata damga vuran hikayesi...

Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının üzerinden tam 9 yıl geçti. 40 yılı aşkın siyasi hayatında kendi deyimiyle ''altı kez gittiği başbakanlığa yedi kez gelen'' parti lideri, Devlet Su İşleri'nin ''barajlar kralı'' lakaplı inşaat mühendisi genel müdürü, Türk siyasetinin fötr şapkalı ''baba''sı Süleyman Demirel, Türk siyasi tarihine damga vurmuştu.

''ŞAPKASINI ALIP GİDEN ADAM''

Süleyman Demirel, siyasi hayatına 1962 yılında Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. 20 Mayıs 1963 ayaklanması sırasında ise ''Şapkamı alıp giderim'' diyerek partideki görevinden istifa etti ve Amerikan Morrison firmasının Türkiye temsilcisi olarak, parti başkanı Emekli Orgeneral Ragıp Gümüşpala vefat edene kadar müteahhitlik yaptı. 28 Kasım 1964 tarihinde Adalet Partisi’nin genel başkan seçilmesinin ardından, 1965 tarihleri arasında görev yapan koalisyon hükümetinde meclis dışından Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.

Yeni Projesnx

TEK BAŞINA İKTİDAR OLDU

Aktif bir siyasi yaşamı olan ve Adalet Partisi’nin başında olan Süleyman Demirel, 10 Ekim 1965’te yapılan genel seçimlerde yüzde 52 oy alarak tek başına iktidar oldu. Aynı zamanda Isparta Milletvekili olarak da parlamentoya girdi ve Türkiye’nin 12’nci başbakanı olarak hükümetini kurdu. 4 yıllık hükümetinde Süleyman Demirel, 68 öğrenci olaylarıyla karşılayarak, zorlu bir siyasi sürece de girdi.

TÜRKİYE'NİN 9. CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ
 

Siyasi yaşamının her dakikası hareketli geçen ve birçok olaya tanıklık eden Süleyman Demirel, 16 Mayıs 1993 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin 9’uncu Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Cumhurbaşkanlığı sırasında 1997 yılında gelişen 28 Şubat sürecinde Postmodern darbe yapıldı. Bu süreçte, Başbakanlıktan istifa eden Necmettin Erbakan’ın yerine, arkasında TBMM çoğunluğu olan DYP lideri Tansu Çiller’i değil, Anavatan Partisi Başkanı Mesut Yılmaz’ı Başbakan tayin etti, sonra da bu hükümetin güvenoyu alabilmesi için bir grup DYP milletvekilini partilerinden koparttı. 2000 yılında gelindiğinde de Süleyman Demirel cumhurbaşkanlığı görevini Ahmet Necdet Sezer’e devretti.

Süleyman Demirel, 17 Mayıs 2015'te saat 02.05'te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle, tedavi olduğu Özel Ankara Güven Hastanesi'nde yaşamını yitirmişti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.