Tarım Bakanlığı'ndan yeni adım: Gıda paketleri için artık zorunlu

Tarım Bakanlığı'ndan yeni adım: Gıda paketleri için artık zorunlu
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenilirliğinin temininin sağlanması ve tüketici sağlığı kapsamında yeni bir adım attı. Artık, gıda etiketi veya ambalajlarında kullanılan parti numarası veya işareti, bakanlığa sunulacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğ Taslağı”nı hazırlayarak görüşe sundu. Bu düzenlemeye göre, ait olduğu partiyi tanımlayan işaret, harf, sembol veya numara taşımayan gıdaların piyasada yer alması mümkün olmayacak.

Gıdanın ait olduğu parti, aynı koşullarda üretilen veya ambalajlanan ürünlerin topluluğunu temsil ediyor. Bu yeni uygulama ile birlikte, gıda etiketlerinde veya ambalajlarında parti işareti ya da numarası bulunması zorunlu hale gelecek.

GIDA İŞLETMECİLERİNE YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER

Hazır ambalajlı gıdalarda, parti işareti veya numarası ile gerektiğinde "P" veya "L" harfi, ambalajın üzerinde veya etiketinde yer alacak. Hazır ambalajlı olmayan gıdalarda ise bu bilgiler, paketin üzerinde ya da ticari belgelerde bulunacak.

Ayrıca, etiketlerde önerilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi en az gün ve ay şeklinde belirtilmezse, bu tarih parti numarası olarak kullanılabilecek. Etiket veya ambalaj üzerinde, "Parti/lot numarası, son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihidir." ifadesine de yer verilecek.

Gıda işletmecileri, etiket veya ambalajında kullandıkları parti numarasının düzenlemedeki tanıma uygunluğunu kaydedecek ve talep edilirse bu bilgileri Bakanlık’a sunacak.

YÜRÜRLÜLÜK TARİHLERİ VE İDARİ YAPTIRIMLAR

Tebliğ taslağı, Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi ile uyumlu olarak hazırlandı. Kurallara uymayanlar hakkında, "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" hükümlerine göre idari yaptırımlar uygulanacak. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, 4 Ocak 2012 tarihli eski tebliğ de yürürlükten kaldırılacak.

Gıda işletmecileri, 31 Aralık 2026'ya kadar yeni tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak. Bu tarihten sonra tebliğe uygun olmayan gıdalar piyasada bulunamayacak; ithal edilen gıdalar için de aynı düzenleme geçerli olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.