TBMM'de yapay zeka araştırma komisyonu kuruldu

TBMM'de yapay zeka araştırma komisyonu kuruldu
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, tüm partilerin oylarıyla yapay zeka üzerine bir araştırma komisyonu kurulmasını kararlaştırdı. Komisyon 22 üyeden oluşacak ve üç ay boyunca çalışacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, yeni yasama yılının açılışında yapay zeka konusunu masaya yatırdı. Yapılan oylamada, yapay zeka ile ilgili 22 üyeden oluşacak bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararlaştırıldı.

KOMİSYONUN KURULUŞ AMACI

AK Parti’nin önergesi üzerine yapılan öngörüşmede, yapay zekanın potansiyel kazanımlarından faydalanmak amacıyla güvenilir ve emniyetli bir şekilde geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, gruplara söz vererek komisyonun kurulmasına ilişkin görüşleri aldı.

"HUKUKİ ALTYAPI GEREKSİNİMİ"

Saadet Partisi grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, yapay zekanın tüm alanlarda teşvik edildiğini ancak bunun risklerinin belirsiz olduğunu belirtti. Kaya, hukuki altyapının nasıl oluşturulması gerektiği konusunda uzlaşmanın sağlanması gerektiğini vurguladı.

"DOĞAL AFETLERDE HIZLI MÜDAHALE"

İYİ Parti grubu adına konuşan Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş, yapay zekanın doğal afetler ve acil durumlar sırasında hızlı ve etkili müdahale için önemli bir araç olabileceğini ifade etti. Ancak, etik ve hukuki sorunların hala gündemde olduğunu da belirtti.

"ÜÇÜNCÜ YOL ANLAYIŞI"

DEM Parti Grubu adına Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cuppolo, yapay zekaya yaklaşımın dengeli olması gerektiğini vurguladı. Cuppolo, yapay zekanın insanlara saygı gösteren bir dönüşüm sağlaması gerektiğini söyledi.

"TÜRKİYE'Yİ TEKNOLOJİ ÜRETİM MERKEZİ YAPMALIYIZ"

CHP Grubu adına konuşan Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Türkiye'nin yüksek teknoloji üreten bir ülke haline gelmesi gerektiğini belirtti. Kamu, özel sektör ve akademi işbirliğiyle bir teknoloji merkezi oluşturulması gerektiğini vurguladı.

YAPAY ZEKA PROGRAMINDAN METİN OKUNDU

AK Parti Grubu adına Fatih Dönmez, Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını bir yapay zeka programına sorduğunu belirterek, programın hazırladığı metni okudu. Dönmez, yapay zekanın risklerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU GÖRÜŞMELERİ

Komisyonun kurulmasının ardından Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin görüşmelerine geçilemediğini açıkladı. Bozdağ, birleşimi yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.