Türk Devletleri Teşkilatı 11. Zirvesi Bişkek Bildirisi yayınlandı

Türk Devletleri Teşkilatı 11. Zirvesi Bişkek Bildirisi yayınlandı
Türk Devletleri Teşkilatı 11. Zirvesi'nde Türk Dünyası'nın güçlendirilmesi, dijital işbirlikleri ve bölgesel güvenlik konularında önemli kararlar alındı. Gazze ve Lübnan’daki insani duruma dair güçlü çağrılar yapıldı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi, “Türk Dünyasının Güçlendirilmesi, Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes İçin Güvenlik” temasıyla Kırgızistan'ın Bişkek şehrinde gerçekleştirildi.

TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, zirvenin başarılı bir şekilde organize edilmesinin ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a teşekkür etti. Zirvede, Türk Dünyası'nın daha yakın işbirliğine gitmesi için 16 yeni anlaşma, karar ve protokol imzalandı.

Bişkek'te yapılan zirve, Türk Dünyası’nda ortak ekonomik ve dijital işbirliği stratejilerinin güçlendirilmesine odaklandı. Yeni TDT bayrağı kabul edilirken, Türk Dünyası Şartı onaylandı. Ayrıca, 2025 yılında Macaristan’ın ev sahipliğinde Gayriresmi TDT Zirvesi’nin yapılacağı bildirildi. 2025 yılı Türk Dünyası Dijital Başkenti olarak Bişkek belirlenirken, Türk Devletleri Teşkilatı Merkez Bankaları Konseyi kuruldu ve dijital ekonomi alanında işbirliği yapılacağı vurgulandı.

YENİ İŞBİRLİKLERİ: DİJİTAL GELECEK VE GÜVENLİK

Zirvede, Türk Yeşil Finans Konseyi’nin (TYFK) kurulması, Türk Dünyası'nın sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik önemli bir adım olarak duyuruldu. Ayrıca, TDT Sivil Koruma Mekanizması kurulacak ve Türk Kızıl Ağı, TDT üyesi ülkeler arasında Kızılay Dernekleri arasında koordinasyonu sağlayacak. Uzay faaliyetleri ve dijital ekonomi alanında da önemli işbirliklerine imza atıldı. Bu bağlamda, Türk Devletleri arasında bir uzay faaliyetleri mutabakat zaptı imzalandı.

GAZZE VE LÜBNAN’DAKİ İNSANİ DURUMA DİKKAT ÇEKİLDİ

Bişkek Bildirisi, Gazze’deki insani duruma dair derin endişe duyulduğunu vurguladı. Bildiride, sivillere yönelik ayrım gözetilmeyen saldırıların kınandığı ve uluslararası hukuka uygun acil ateşkes çağrısının yapılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, Gazze’ye engelsiz insani yardım ulaştırılması gerektiği ve İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli çözüm temelinde adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiği belirtildi.

Lübnan’daki duruma da değinilen bildiride, derhal ateşkes çağrısı yapıldı ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne yönelik kasıtlı saldırılara dair derin endişe ifade edildi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.