Türk Sümerolojisinin duayeni Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
Türk arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ’ın vefat haberi, Kaynak Yayınları tarafından yapılan bir açıklama ile duyuruldu.
Yayın, “Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak bilmeyen önemli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, kıymetli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesine, okurlarına ve tüm ülkemize başsağlığı dileriz” ifadeleriyle üzüntülerini belirtti.
MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ KİMDİR?
Muazzez İlmiye Çığ, 1914 yılında Bursa'da dünyaya geldi. Anne ve babası Kırım Tatarları olan Çığ, I. Dünya Savaşı öncesinde Bursa'da doğdu ve 5 yaşındayken Yunan Ordusu’nun İzmir işgali sırasında ailesiyle birlikte Çorum’a göç etti. İlköğrenimini burada tamamladıktan sonra, 1926 yılında Bursa Kız Muallim Mektebi’ne girdi ve 1931’de mezun oldu.
Eğitimine Ankara Üniversitesi’nde Hititoloji bölümünde devam eden Çığ, 1940’ta bu bölümden mezun oldu ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde çalışmaya başladı. Özellikle Sümer, Asur ve Hitit uygarlıkları üzerine yaptığı derinlemesine çalışmalarla tanındı. Çığ, Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yayımlanmasında büyük katkılarda bulundu.
ÇIĞ’IN ESERLERİ VE BİLİM DÜNYASINA KATKILARI
Muazzez İlmiye Çığ, yalnızca arkeolojiyle değil, aynı zamanda laiklik ve kadın hakları savunuculuğuyla da tanınıyordu. Çığ, birçok kitap ve makale yayımlayarak bilim dünyasına katkı sağladı.
En önemli eserlerinden biri, Sümer mitolojisi üzerine yaptığı çalışmalardır. "Sümerlilerde Tufan, Tufan Hikayeleri ve Nuh Tufanı" adlı eseri, Sümer kültürü ve mitolojisini derinlemesine ele alarak büyük ilgi gördü.
Çığ’ın bu önemli katkıları, Sümeroloji alanında dünya çapında tanınan bir isim olmasına vesile oldu. Bilim dünyasında saygın bir yer edinen Çığ, Türk bilim dünyasının en değerli isimlerinden biri olarak hatırlanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.