Türkiye'de nüfus yaşlanıyor! 2050 için korkutan senaryo
Türkiye'de doğurganlık seviyesinin, nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1'in altında kalması, ülkenin 100 milyonluk nüfusa ulaşma hedefinin uzaması ve zorlaşması anlamına geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ülkenin nüfusu ancak 20 yıl sonra yaklaşık 100 milyonu bulabiliyor ancak doğurganlık hızındaki aşağı yönlü ivme bu hedefin gerçekleşmesini hayal kılıyor.
2040'TA 100 MİLYONU ANCAK YAKALAYABİLİYOR
TÜİK projeksiyonlarına göre, Türkiye'nin nüfusunun 20 yıl sonra yaklaşık 100 milyonu bulması, Türkiye'de nüfusun 2040'ta 100 milyon 331 bin 233'e yükselmesi öngörüldü ancak son yıllarda yaşanan doğurganlık hızındaki düşüş, bu hedefi hayali kılmaya başlıyor. Ülkedeki toplam doğurganlık hızı, 2001'de 2,38 çocuk iken 2023 yılında 1,51 çocuğa indi. Bu da, nüfusun kendini yenileme düzeyi olan 2,1'in altında kaldığını ortaya koyuyor.
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İsmet Koç, enstitü bünyesinde yaptıkları araştırmalar ışığında ülkenin nüfus perspektifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Koç, Türkiye'nin nüfusunun son yıllarda yaşlanma eğilimine girdiğini ifade ederken, doğurganlık seviyesindeki düşüşün bu durumda etkili olduğunu kaydetti.
2050 İÇİN KÖTÜ SENARYO
Türkiye'deki yaşlı nüfus oranının yüzde 10'un üzerine çıktığını anımsatan Koç, "Bu sonuç, Türkiye'nin genç nüfus özelliğini kaybederek yaşlı nüfus niteliğine kavuştuğunu göstermektedir. Nüfusun yaşlanma eğilimi bu şekilde devam ederse, Türkiye'deki yaşlı nüfusun oranı 2050'de yüzde 20'ye yükselecektir." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.