Türkiye'den iltica taleplerinde hızlı artış: 'Almanya'da endişe yaratıyor'

Türkiye'den iltica taleplerinde hızlı artış: 'Almanya'da endişe yaratıyor'
Almanya'ya Türkiye'den sığınma başvurularında dikkate değer bir artış gözleniyor. 2021'de 7,067 olan başvuru sayısı, 2024'ün ilk aylarında 15,000'e yükseldi.

Almanya'nın öncü gazetelerinden Bild, son dönemlerde Türkiye'den Almanya'ya sığınma taleplerinde dikkate değer bir artış olduğunu raporladı. Her geçen gün artan bu talepler, Alman siyasetçiler ve polis yetkilileri arasında endişe yaratıyor.

Alman Federal Göç Bürosu'nun verilerine göre, 2021'de 7,067 kişilik başvuru sayısı 2022'de 23,938'e, 2023'te ise 61,181'e ulaştı. Bu artışa rağmen, Türkiye'nin NATO müttefiki olmasıyla bile bazı Alman siyasetçiler, sığınma taleplerinin reddedilmesi gerektiğini belirtti.

İddialara göre, Türkiye'nin ''charter uçuşlarını kabul etmemesi nedeniyle'', geri gönderilmeleri gereken Türk vatandaşlarının Almanya'da kalması da iade sorunlarını artırıyor. Almanya'da çifte vatandaşlığın rolü ve sığınma politikasının gözden geçirilmesi gerekliliği de gündemdeki yerini koruyor.

Bild 'de verilen rapor

SIĞINMA TALEPLERİNDEKİ BÜYÜK ARTIŞ

Alman Federal Göç Bürosu'nun verilerine göre, 2021 yılında Türkiye'den 7 bin 67 kişi Almanya'ya iltica başvurusu yaparken, 2022'de bu sayı 23 bin 938'e yükseldi. 2023 yılında ise bu rakamın 61 bin 181'e çıktığı, 2024'ün ilk aylarında ise 15 bin 000 civarında olduğu belirtildi. Başvuru yapanların üçte ikisinin erkek olduğu kaydedildi.

'SABOTE EDİLİYOR' İDDİASI

Bild'e konuşan Alman hükümetinden kaynaklar bu konunun rahatsızlık yarattığını açıkladı. Bild'e konuşan bir kaynak, "Ülkeden ayrılması gereken 14.275 Türk vatandaşı var. 2024'ün ilk çeyreğinde 2776 Türkten 449'u ülkesine geri gönderildi" dedi. Kaynak, Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin bu dönüşleri "sabote" ettiğini öne sürdü.

ALMAN SİYASETÇİLERİN VE POLİSİN TEPKİLERİ

Bild'e konuşan Alman siyasetçiler, Türkiye'nin NATO müttefiki olmasına rağmen, sığınma taleplerinin reddedilmesi gerektiğini belirtiyor. Alman Federal Polis Birliği Başkanı Heiko Teggatz, "Bu sayılar alarm vermenin de ötesinde. Türkiye güvenli bir ülke ve AB'ye aday bir ülke. İadeleri kabul etmemek için mantıklı bir sebep yok" şeklinde konuştu. Teggatz, bu durumun Avrupa Birliği'nin dengesini bozduğunu iddia etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.