Türkiye'nin BM Temsilcisi Yıldız: İsrail'e silah transferi sonlandırılsın
Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, Türkiye'nin öncülüğünde başlatılan ve İsrail'e silah transferinin durdurulmasını talep eden ortak mektup girişimi hakkında açıklamalarda bulundu.
Yıldız, bu girişimin, Gazze, işgal altındaki Filistin toprakları, Lübnan ve Orta Doğu'daki uluslararası hukukun ihlallerine duydukları endişeyi yansıttığını ifade etti.
ORTAK MEKTUBA ÇOK SAYIDA DESTEK VAR
Büyükelçi Yıldız'ın BM'de düzenlediği basın toplantısına, girişime destek veren 52 ülke ve 2 uluslararası örgütün temsilcileri katıldı. Yıldız, "Bu girişim, uluslararası hukukun ihlalleri ve sivillerin korunmasına dair ortak endişelerimizi dile getirmektedir" diyerek İsrail'e silah ve mühimmat tedarikinin durdurulması gerektiğini vurguladı.
SİVİLLERİN KORUNMASI VE BARIŞ İÇİN ADIM ATILMALI
Yıldız, özellikle kadın ve çocukları etkileyen sivil can kayıplarının kabul edilemez olduğunu belirterek, acil adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Yıldız, “Bu korkunç acıyı sonlandırmak ve bölgesel istikrarsızlığı engellemek için derhal harekete geçilmelidir” diyerek, tüm ülkelere uluslararası hukuk çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin barışın korunması görevini yerine getirmesi gerektiğini yineledi.
BM'Yİ KURTARMAK İÇİN YARATICI ÇÖZÜMLER
Büyükelçi Yıldız, BM'nin bu süreçte ciddi eleştiriler aldığını belirterek, "BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu ve Genel Sekreteri daha yaratıcı ve proaktif yollar bularak ateşkesi sağlamalıdır" dedi. Ayrıca, kapsamlı bir ateşkes ve kalıcı adil barış için atılacak adımların sadece yasal değil, ahlaki bir zorunluluk olduğunu söyledi.
FİLİSTİN TEMSİLCİSİNDEN TEŞEKKÜR
Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, ortak mektuba destek veren ülkelere teşekkürlerini ileterek, İsrail’in yasa dışı işgalinin sonlandırılması için tüm ülkelerin bu işgali sürdürecek araçları sağlamaması gerektiğine dikkat çekti.
Mansur, "Bu ortak mektup, BM Genel Kurulu'nda çok sayıda ülkenin talep ettiği somut ve çok önemli bir adımdır" diyerek, üye ülkelerin ulusal kapasiteleri doğrultusunda yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini belirtti.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.